Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създателките на „Основа“ са убедени:

Бизнесът и околната среда могат да процъфтяват в синхрон

| обновено на 08.09.21 в 18:02
Снимка: „Основа“

Мисията ни е да помагаме на бизнеса и околната среда да процъфтяват заедно, казват Божана Загорчева и Симона Стилиянова. Те са основателки на Съветник за устойчив бизнес в България – „Основа“ - един от стартъпите победители в Climaccelerator Black Sea (Bulgaria).

„Основа“ е научно-базирана платформа, която изчислява емисиите и парниковите газове на бизнеса и създава стратегия за намаляването им, обясни пред Радио София Симона Стилиянова.

„Работим и за постигането на целите – намаляване на вредното въздействие върху околната среда. Това става с оптимизиране на процесите, което често води до намаляване на разходите. Оказваме и силна комуникационна подкрепа, за да може промяната да стане устойчива, а служителите по-мотивирани.“

Компаниите и в България все повече работят в тази насока. Често пъти се търси комуникационно стратегия, с която посланията да достигнат и до служителите, и до крайния потребител, допълни Божана Загорчева.

Сред предизвикателства – особено при по-малките фирми – е отделянето на бюджет за подобни цели. Изгледите обаче са в близко бъдеще да има възможност за такова еврофинансиране.

Парниковите емисии се делят на три обхвата, обясниха събеседничките. Първите два са свързани с базови данни – например използвана електроенергия, нещо което лесно се измерва и изчислява. Третият обхват е с по-сложно изчисление – например от производството до доставката на продукти от Азия.

С наградата от Climaccelerator Black Sea сега предстои в рамките на три месеца да стартира работата по създаване на визуален прототип на продукта, да се валидира идеята и бизнесмоделът, за да е ясен пътят напред.

Заедно с други членове от организации от „Основа“ скоро са участвали в дискусия, свързана с евродирективата за ограничаване приложението на пластмасата. Именно за постепенна и плавна промяна във връзка в директивата на ЕС Божана Загорчева и Симона Стилиянова подготвят безплатен онлайн наръчник. С него собственици на магазини, ресторанти, хотели, производителите и т.н., ще отговорят на новите изисквания по най-добрия начин. Ще бъдат посочени и алтернативи на най-често използваните до момента пластмасови изделия за еднократна употреба.

Чуйте целия разговор на Катя Василева в "Ритъмът на столицата"

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени