Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският премиер: Сега няма условия за съживяване на плановете за пенсионна реформа

Жан Кастекс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският премиер Жан Кастекс заяви, че заради Covid-19 към момента няма условия за съживяване на плановете на президента Еманюел Макрон за реформа на пенсионната система на Франция, предаде Франс прес.

"Процесът не може да бъде съживен преди пандемията отново да бъде под контрол и икономическото възстановяване да е достатъчно стабилно", каза Кастекс след правителствено заседание.

В неделя всекидневникът "Еко" съобщи, че Макрон иска да прокара поне част от планираните реформи преди да изтече мандатът му през май идната година.

По-конкретно - да бъдат отменени някои от възможностите за ранно пенсиониране и да бъде въведен минимален размер на пенсиите от 1000 евро на месец за всички, които са си плащали пълни осигуровки през целия трудов стаж за поне минимална заплата.

Пенсионната реформа във Франция беше основното средство в плановете на Макрон да създаде по-гъвкав пазар на труда и да намали бюджетния дефицит. Това обаче срещна масова съпротива - транспортни стачки и протестите на жълтите жилетки в периода преди пандемията.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна