Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческата дата 9 септември предизвика остра размяна на реплики в парламента

Снимка: БГНЕС

Историческата дата 9 септември предизвика остра размяна на реплики в парламента. Повод стана декларация на "Демократична България", посветена на преврата от 1944 г. Депутатът Атанас Атанасов призова да се поддържа паметта за събитията от това време:

"Има срамни неща, вършени през тези 45 години - преследвани хора, ограничавани са в своите права, отнемани са им възможности за своето развитие. За да има помирение, трябва да има покаяние".

Депутатът от "БСП за България" Александър Симов призова да се спре с използването на датата 9 септември за политически цели и остро се обърна към групата на "Демократична България":

"Половината тука са деца на старата номенклатура. Част от вашите родители тази вечер ще празнуват и от тук нататък всяко изречение от ДБ трябва да го възприемаме като карикатура. Не трябва и не може постоянно да бъде използвана като политическа дъвка на някои сили".

По време на изказването на Александър Симов групата на "Демократична България" напусна демонстративно пленарната зала, а председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов контраатакува левицата:
 
"Аз съм бил в гимназия, в която учих с децата на партийни величия и Корнелия Нинова го знае много добре. Ходил съм им на гости като бях ученик и някои от тях имаха охрана долу на входа и домашни прислужници. Така че 9 септември е черна дата в българската история, каквото и да разправят бившите комунисти."


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна