Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В следващия парламент може да бъде съставено правителство около ГЕРБ

Явор Дачков: Ако ИТН искаха да изчегъртат ГЕРБ, можеха да го направят като с Дончева

Татяна Дончева осветли част от задкулисието около ИТН и затова беше отстреляна

Явор Дачков
Снимка: БГНЕС

"Ако "Има такъв народ" искаха да изчегъртат ГЕРБ, те можеха да го направят успешно, както направиха с Татяна Дончева, но те предпочетоха да хвърлят енергията си към протестните партии". Това каза пред БНР журналистът Явор Дачков и добави, че не вярва на твърденията на ИТН, че депутатката от "Изправи се БГ! Ние идваме!" се е опитвала да купи някого:

"По-скандални са нейните изказвания за колегите ѝ Николай Хаджигенов и други хора. Те я осветиха и изхвърлиха от политиката, защото не виждам за кого тя ще се закрепи на следващите избори след тези скандални разкрития".

Според журналиста Татяна Дончева е осветлила част от задкулисието около ИТН и затова е била "отстреляна".

По думите на Дачков вулгарността на хората от ИТН се е пренесла върху Народното събрание.

"Последните два парламента ни върнаха в началото на прехода. Това е просто хабене на енергия. Парламентаризмът се завърна, но не като дебат за общото благо, в който се изяснява накъде трябва да поеме страната. А като изтощение през страсти и пилеене на енергия, които по-скоро служат за забавление, но не и за управление. 45-ият и 46-ият парламент бяха абсолютно неефективни и моята оценка е по-добре да не се беше завръщал парламентаризмът в такъв вид", коментира Дачков.

Според него управлението на ГЕРБ не е било по-добро, но е за предпочитане, което го потвърждава и социологията с проучване на общественото мнение, сочещо, че на следващите избори ГЕРБ ще са първа политическа сила:

"Голяма част от обществото не иска ГЕРБ да изчезне от политическата сцена, както им се искаше на протестните партии".

Явор Дачков направи прогноза, че в следващия парламент може да бъде съставено правителство около ГЕРБ.  

"Няма условия за нов проект, тези очаквания ми се струват пожелателни от хората, които са срещу ГЕРБ. Първо - избирателната активност няма да е висока. Второ - твърдите ядра ще се запазят. Кирил Петков и Асен Василев могат да вземат малко гласове от "Демократична България" и разочаровани от Слави Трифонов, ИТН все пак ще остане значима политическа сила. Не виждам Петков и Василев откъде ще вземат гласове, за да станат водеща политическа сила, че да донесат промяна", каза журналистът във връзка с непотвърдената информация за евентуален политически проект на двамата служебни министри.

Дачков подчерта, че, ако влезе в следващото Народно събрание проект на Петков и Василев, това ще "потопи" ИБГНИ.

"Този нов проект ще се идентифицира с президента Румен Радев, което ще настрои част от избирателите и от върхушката на БСП срещу него (проекта - б.р.). Така че не изключвам, въпреки че е малко вероятно, БСП да издигнат свой кандидат за президент. Важно е и кого ще издигне като кандидат ГЕРБ. ... Засега не виждам кой може да победи президента Румен Радев", заяви още журналистът.

Интервюто на Петър Волгин с Явор Дачков в предаването ''12+3'' можете да чуете от звуковия файл.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!