Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабен протест на пътностроителния бранш блокира временно центъра на София

| обновено на 10.09.21 в 12:21
4
Снимка: Наталия Ганчовска

Мащабен протест на пътностроителния бранш от цялата страна блокира временно центъра на София. Стотици работници от пътностроителни и пътноподдържащи фирми преминаха на големи групи от Народното събрание към паметника на "Цар Освободител", където се проведе протестът., след което протестът спря пред Президентството и Министерския съвет.

Българската браншова камара "Пътища" свика този национален протест пред Народното събрание с искане на пътностроителните и пътноподдържащите фирми да бъдат изплатени натрупаните задължения от страна на държавата.

По думите на протестиращите, парите, които трябва да им бъдат платени, са в размер на 1 милиард и 300 милиона лева.

"Тук сме защото от 6 месеца държавата е абсолютно напълно абдикирала от целия бранш. Няма яснота какво въобще ще се случва - ще се строят ли пътища, няма ли да се строят пътища. Слушаме само за някакви незаконни строежи на магистрала "Хемус", но държавата не е само два лота на "Хемус", заяви Георги Кючуков от УС на браншовата камара "Пътища".


Протестиращите настояваха за незабавното изплащане на дължимите им средства. Парите са за извършени, но неразплатени до момента дейности в размер на 700 млн. лева. Държавата - през Министерството на регионалното развитие и благоустройство и АПИ - дължи и още около 600 млн. лева за довършителни ремонти.

Строителните фирми са изправени пред фалит, не могат да изплащат заплати и да се разплащат с доставчиците, а пътищата в страната се рушат заради спрени регулярни ремонти. Така обясни пред БНР причината за протеста инженер Георги Златев от браншовата камара "Пътища".
В последната половин година на практика са спрени всички плащания към пътния бранш, обясни той:

"Всеки един компромис, било то с маркировка, било то с асфалтова настилка, било то с отводняване, е пряк риск за живота и здравето на пътуващите. За да се завършат в годност за експлоатация и състояния, стойността е някъде около милиард и триста милиона".

Половината от тези средства са за извършени, но неплатени дейности по ремонтите и поддръжката на пътищата. Под риск е дори и зимното почистване на част от пътната мрежа, предупредиха от бранша.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна