Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексей Малашенко: Западът няма защо да се страхува от талибаните

Алексей Малашенко - руски експерт по исляма
Снимка: Ангел Григоров

Новата власт в Кабул ще се съсредоточи върху изграждането на афганистанската държава, а не върху конфликти със съседите и Запада, заяви пред БНР Алексей Малашенко - експерт по исляма и главен научен сътрудник в Националния изследователски институт по световна икономика и международни отношения „Евгений Примаков“ на Руската академия на науките.

„Тези хора искат да изградят национална (това е много важна дума – б.а.) ислямска афганистанска държава. Ислямът отрича нациите, но де факто това няма да бъде халифат - някаква световна ислямска държава, за каквато обичат да говорят в ИДИЛ. Не вярвам на пропагандата, била тя руска, американска или някаква друга, която твърди, че талибаните са външна заплаха. За кого са заплаха? Нима им е нужен Таджикистан или Узбекистан? Или искат да взривяват Европа? Тези хора ще се занимават със строителството на собствената си държава“, каза руският експерт в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Според Малашенко мнозинството от афганистанците подкрепят талибаните, защото слагат край на десетилетия размирици.

"Какво друго му трябва да обикновения афганистанец, който воюва от 1979 година? Първо го учиха на комунизъм, после на демокрация, а хората искат да живеят мирно и спокойно. Засега талибаните гарантират това спокойствие."

Затова Москва правилно се ориентира към диалог с талибаните. Официално, тяхната организация е обявена за терористична и е забранена в Русия. Въпреки това през последните 7 години талибаните и Кремъл са в постоянен диалог помежду си. Президентът Владимир Путин заяви наскоро, че Русия няма интерес от дезинтеграцията на Афганистан. Очевидно Москва предпочита стабилно управление на талибаните пред нова гражданска война.

"Това, което прави Русия в продължение на 7 години, е проява на мъдрост. Това е онази политическа мъдрост, която не се проявява много често в днешно време," отбелязва Алексей Малашенко.

Докато Русия се стреми да укрепи връзките си с талибаните, влиянието на Пакистан върху тях ще отслабва, прогнозира руският експерт.

"Пакистанците много добре разбират, че талибаните, които днес са на власт в Афганистан, не са техни протежета и няма да им се кланят. Има териториални спорове по границата между Афганистан и Пакистан. Там е линията Дюранд. Както се казваше в доброто старо съветско време, това е изобретение на колонизаторите. Тогава е вършело работа, но сега създава проблеми." 

Големият печеливш от идването на власт на талибаните в Афганистан е Китай, смята Малашенко.

"Не зная кой първи ще признае талибаните, но не изключвам това да са китайците. На Пекин му е все едно дали в Афганистан управляват талибаните или някой друг. Китайците никога не се занимават с политика, а с пари. Ще дадат пари, ще отидат в Афганистан, а талибаните прекрасно ще ги охраняват. Между другото, преди три седмици талибаните обещаха на китайците да не се месят в проблемите с мюсюлманите в Синцзян."

Целия репортаж може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна