Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заливът Форос - новото предизвикателство за археолозите

Снимка: Радио Бургас

През това лято археолози извършиха проучвания в залива Форос. Мястото е с голям археологически потенциал и до сега не е изследвано. Причината е слабата видимост заради непрекъснатия отток от Мандренското езеро и многото седименти, които покриват археологическите обекти, обясни д-р Найден Прахов, директор на Центъра по подводна археология в Созопол:

„Това е една от най-защитените зони по цялото Черноморско крайбрежие – било е укритие на кораби във всички епохи. Основната информация, която черпим за това, е от XVII-XVIII век насам, когато заливът става основно място за убежище на кораби. Тази година извършихме геофизично проучване в залива, като сканирахме цялата му площ със странично сканиращ сонар, с който успяхме да идентифицираме различни обекти на морското дъно. Събрахме ценна информация и от водолази за останки от потънали кораби в района, както и за амфорни находища в близост до археологическите обекти на нос Форос, проучвани от Милен Николов“.

Той посочи, че според различни сведения в района е съществувала активна пристанищна и търговска дейност, с която може да се свърже и археологическият обект на сушата. Заливът е предизвикателството за подводните археолози и тепърва ще разкрива своя потенциал като интересен обект, добави Прахов. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна