Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За благотворителните инициативи на шест жени от Горна Оряховица

Доброто като вид терапия

Комитет „Свети Мина" помага на болни и самотни хора

Благотворителнитинициативи в двора на храма „Свети три светители“
Снимка: Здравка Маслянкова

Шест жени от Горна Оряховица се обединиха около каузата да правят добро и си създадоха комитет „Свети Мина“. Благотворителните инициативи се провеждат в двора на храма „Свети три светители“. При последната от тях, през почивните дни, в църковния двор се проведе благотворителен базар за подпомагане на семейства в затруднение за учебната годна и в подкрепа на деца в риск от Стражица.

Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят, добротата е от хората за хората, казват жените от Горна Оряховица, които създадоха комитета „Свети Мина“. Каузата е да добруваме заедно, споделят Бранислава Йович, Силвия Райкова, Нели Григорова, Калина Иванова и Бисерка Желязкова

„Има каузи, за които да се подпомага. Ние имаме енергията и желанието и просто започнахме да действаме“, казва Бранислава Йович. 

„Правим добро и показваме, че българинът не е забравил да бъде добър“, допълва Силвия Райкова. 

„Помощ, която ще даде надежда на някои хора, на деца“, посочи Бисерка Желязкова. 

„Да внесем радост в сърцата на хората, които имат нужда, да им помагаме“, заяви Калина Иванова.  

„Щом искаме да помогнем, има начин винаги“, убедена е Нели Григорова.  

Речено, сторено. Жените с различни професии се обединиха от енергията на добруването и заразяват с нея околните. 

Здравка Маслянкова

На 15 август беше първият благотворителен базар в двора на храма „Свети три светители“. С набраната сума вече са купени и дарени фитнес уреди за рехабилитацията на жените от защитеното жилище към център „Мария“ в Горна Оряховица, осигурени са ученически пособия, дрехи и обувки за семейство в риск, дарена е стереоуредба за децата от центъра за настаняване от семеен тип в Горна Оряховица. За каузата на благотворителния базар от 11 септември икономистът Бранислава Йович, майка на четири деца и основател на комитета „Св. Мина“, обясни:  

„Все още имаме останали малко средства от стария базар. Идеята ни е да подпомогнем такова жилище, където се настаняват деца в Стражица, които потърсиха нашата помощ. Ще ги подсигурим с всички ученически пособия и дрехи, които им трябват сега за учебната година. Каузите ще ни намерят. Не е въпросът само финансово да дадем някакви пари някъде, въпросът е да имаме моралната подкрепа, емоционалната подкрепа, защото тези хора имат нужда и от това“. 

Личният пример е важен в правенето на добро, споделя учителката в детската градина в горнооряховския квартал „Пролет“ Бисерка Желязкова: 

„Това, което им показваме, то е достатъчно като пример, който им даваме, и тази благотворителност, защото повечето деца живеят в квартала, идват и ме виждат, че аз помагам, говоря им, че е хубаво да помагаш на другите, и по този начин им давам някакъв пример, че правим нещо добро. Те имат участие. Детските играчки те са ги дарили от тях за другите деца да ги продадем“. 

Здравка Маслянкова

Да правиш добро е вид терапия, казват Нели Григорова и Калина Иванова от комитета „Св. Мина“: 

„От скоро съм в ремисия от онкологично заболяване. Аз така получавам моята помощ като помагам на другите, сърцето ми се пълни и това е важно за мен – да мога да зарадвам другите. Друго на мен не ми трябва. Даряваме усмивки. Рисуваме върху лицата на деца. По-хубаво от усмивката на детето няма, от неговата благодарност, от усмивките на хората, когато успеем да ги зарадваме с това, от което имат нужда“, споделя Нели Григорова. 

„Доброто става все по-заразно на фона на създалата се обстановка. Самият начин на живот, особено в пандемията, човек така се затвори повече в себе си, имаше повече време да размишлява и по този начин като премахнем страха има и много плюсове във всичко, което ни се случи“, коментира Калина Иванова.  

Времената са трудни и затова добруването трябва да е повече, коментира Силвия Райкова, ръководител на общинския приют за бездомни и член на комитета „Св. Мина“: 

Добрината ни е провокирана от това, че през последните две години се затворихме като общество, липсват ни социалните контакти, целта е да правим добро, да си помагаме един на друг нови запознанства. Темата ни е насочена „Хайде на училище“. Имаме от книжарниците помощ, имаме сувенири, дрехи чисто нови, ръчно изработени декупажи, картини, книги“. 

И защото доброто провокира добро, на последния благотворителния базар в двора на храма „Свети три светители“ в Горна Оряховица идват десетки хора.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна