Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на ФИГ за скандала с Русия: Победените винаги са недоволни

Президентът на Международната федерация по гимнастика Моринари Ватанабе беше официален гост на Световната купа по паркур в София. Японецът, който е завършил висшето си образование в България, даде оценката си за организацията на състезанието и коментира големия скандал и претенциите на Русия за случилото се на Олимпийските игри в Токио.

Г-н Ватанабе, добре дошли за пореден път в България за първата Световна купа по паркур у нас. Доволен ли сте от това, което виждате, като организация?

Благодаря много. Искам да кажа много благодарност за българската федерация. Световната купа в България е организирана, както я изисква Международната федерация и техническия комитет по паркур. Ние искахме това състезание да се проведе. Много е хубаво, че се проведе на открито - на слънце и на въздух. Много добре се справихте. Всички сме много щастливи и се чувстваме добре тук.

Какво ще кажете за състезателите? Доволен ли сте от това, което показват? Това ли трябва да представлява паркурът?

Да, да. Знаеш ли, когато стана паркурът част от ФИГ преди две години,  не си представяхме, че толкова състезатели ще започнат да се занимават с него. Следващата година, през март в Япония, ще се проведе първото световно първенство и дотогава се надявам практикуващите да станат още повече. Трудно се организират състезания сега, защото има държави, които не разрешават пътувания, но всички направиха всичко необходимо да дойдат и да участват. Това е важно, защото много дълго време нямаше състезания.

Какъв е шанса паркурът да стане олимпийска дисциплина? Вие сте член и на Международния олимпийски комитет и имате влияние там. Доколко това е възможно?

Знаеш ли, сега виждам един градски спорт. Надявам се, че той ще става все по-популярен. Обикновено гимнастическите спортове са традиционни, но дори традициите трябва да се променят. Пракурът е спорт в градска среда, а тези градски спортове предоставят свобода. Младите хора ги обичат. Интересни са им. Разбира се, ние имахме намерение да кандидатстваме за Игрите в Париж през 2024 година, но ….не успяхме да го осъществим и няма как да стане. Обаче през 2028 година в Лос Анджелис може и да успеем, защото в САЩ този спорт е много популярен. По принцип там градските спортове са много разпространени. Така че имаме голям шанс. Аз ще направя всичко възможно това да се случи.

Предстои нещо много интересно на Международната федерация – изборен конгрес през ноември. Какво очаквате?

Първото е за мен. Аз вече работя 4 години за развитието на спорта. Е…не са пълни четири години, защото две от тях бяха засегнати от Covid-19. Но…Откакто съм президент на федерацията, нямам един ден почивка.  Всеки ден работя със сърце. Мисля, че гимнастика се развива. Много неща променихме. Решението се взима от всички федерации, които са част от ФИГ. Те ще  преценят дали Мори се е справил добре, дали е работил, или не е работил достатъчно. Те ще решат, аз не мога да кажа. Това е състезание по гимнастика. Гимнастикът прави каквото може, а съдиите дават оценката. Същото е, само че тук съдиите ще са страните членки на Международната федерация. Те ще решат дали аз ще спечеля, или не. За българските кандидати се отнася същото. Ако те са работили със сърце, със сигурност те ще бъдат избрани. Аз не мога да кажа, че те ще спечелят, защото нямам право на глас. Мисля обаче,  че през тези години те работиха добре и имат уважението и обичта на страните членки.

България спечели златните олимпийски медали в художествената гимнастика за първи път. Там се получиха едни неприятности заради реакцията на Русия, защото след толкова години те не бяха първи.  Вашето мнение за това, което се случи?

Знаеш ли, не е само на Олимпиадата и на световните първенства. Когато станах президент аз казах, че много ще държа на феърплея и то главно по отношение на съдиите. Каквото можем в това отношение, ние го правим. Резултатите са резултати, състезанието си е състезание. Разбира се, някои държави не се представиха добре и имаха оплаквания, други спечелиха и са доволни. Но това е спортно състезание все пак. Ние искаме да има винаги феърплей, не само по време на Олимпийските игри. Искаме да има феърплей на всяко състезание. Това е нашето послание.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна