Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боряна Маринкова: Доставките на лекарства трябва да бъдат максимално гъвкави

Снимка: Ани Петрова

Към днешна дата на платформата на на Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства има постъпили 1435 сигнала за липса или недостиг на лекарства. В 43% от случаите лекарствата са или с временно преустановен внос, или са трайно изтеглени от пазара, поясни за БНР изпълнителният директор на асоциацията Боряна Маринкова.

Данните на ИАЛ показват, че за последните 5 години от България са излезли 1337 медикамента.

Има риск от недостатъчна наличност на лекарство за ревматоиден артрит, съобщи Боряна Маринкова в предаването „Преди всички“. Преустановява се продажбата у нас и на три инхалаторни лекарствени продукта за астма и хронична обструктивна белодробна болест.

Подобни липси могат да се запълват чрез паралелен и извънреден внос, но към момента процедурите са изключително бавни, коментира тя.

Маринкова смята за наложително чрез промени в Закона за лекарствата да се обезпечат подобни възможности за доставки на лекарства у нас.

Според нея условията трябва да са максимално гъвкави и да няма административни пречки.

„Защото много често се получава така, че има възможност да се осигури доставка, но започват едни много тежки, бавни процедури на наша територия, дори не могат да се конкретизират срокове.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна