Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дерматолози настояват НЗОК да заплаща лечението на атопичния дерматит

Има нови терапии, които са недостъпни в България, а стандартните са скъпи

При лечението на атопичен дерматит се използват редица емолиенти и хранителни добавки.
Снимка: БНР

Над 30% от децата у нас страдат от атопичен дерматит. Дерматологичното заболяване засяга по-висок процент деца в големите градове, заради замърсяването, но водещ остава генетичният фактор. Между 2 и 10% от засегнатите страдат от тежка форма на кожното заболяване. Има съвременна терапия, която значително облекчава живота на пациентите, но тя е скъпа и не се поема от Здравната каса.   

Дерматолозите от кампанията „Свободни в своята кожа“ вече са предприели стъпки в тази посока, но отговор все още няма. Те настояват заболяването да бъде признато като социално значимо и терапията да бъде безплатна за страдащите от тежките му форми. 

Преди 14 години, когато синът на Мая Соури е на две, атопичният дерматит се появява като леко кожно зачервяване по свивките. След месец третиране той изчезва. Болестта е в затишие допреди година, когато синът й получава остро възпаление.

„Избухна изведнъж по цялото му тяло - по слабини, корем, лице, шия. Най-сериозни при него бяха и емоционалните последствия. Имайки предвид възрастта, той се почувства изключително изолиран и потиснат. Това мазане сутрин, обед, вечер с всякакви неща, по специална схема, къпането, отделно приемане на добавки и лекарства. В края на юни вече се усложни доста и се наложи да влезе в болница.“

След изписването момчето изглежда прекрасно, но след два дни кожата отново пламва.

Това, което притеснява Мая като родител, е прилагането на кортикостероиди при по-сериозните фази на болестта, тъй като синът й е подрастващ.

„Започнах да търся лекари, които да ни предложат алтернативи на кортикостероидите. Затихва, като ги ползваш – сърбеж, дискомфорт, всичко, но буквално 2-3 седмици след това всичко избухва с двойна сила.“

Най-засегнати от атопичен дерматит са децата. Половината от тях успяват да преборят болестта и тя да изчезне в процеса на растеж. Но дори и след изчезването й, кожата остава по-суха и чувствителна, пояснява проф. Снежина Василева от Клиниката по кожно-венерически болести в Александровска болница.

Сред най-честите грешки, които провокират атопичния дерматит, тя посочва претоплянето и прекаленото обличане. Къпането при подобни деца трябва да става с по-хладка вода. Някои текстилни материи също предизвикват допълнително дразнене и влошаване на състоянието.

Около 10-15% от децата ще продължат да страдат от атопичен дерматит и след пубертета и 10% като възрастни.“

При най-малките пациенти лечението включва хранителен и хигиенен режим, както и нанасяне на продукти, омекотяващи кожата.

„Кожата на такива пациенти е много суха. Кожната бариера е нарушена и тя става по-пропусклива за различни бактериални агенти, химически агенти. Оттам нататък се отключва цяла каскада от възпалителни явления.“

Много е важно локалната терапия да бъде съобразена със стадия на заболяването, подчертава дерматологът.

Българското дерматологично дружество и дерматолозите от кампанията „Свободни в своята кожа“ са изпратили писма до Здравното министерство и Здравната каса лечението на пациентите с тежка форма на атопичен дерматит да стане безплатно.

Има модерно лечение от ново поколение, което се покрива от здравните фондове в Европа. То не спада към групата на кортикостероидите и цитостатиците и при системно приложение се справя с патогенезата на атопичния дерматит, изтъква проф. Василева.

„Това са нови молекули, които спадат към класа на биологичните лекарства. Има нови терапевтични средства. За съжаление в България те са недостъпни.“

Мая Соури няма надежда, че лечението може да бъде поето от Здравната каса. Засега семейството успява да се справи, но скъпите и модерни терапии са непосилни за тях. Спасяваме се както можем, споделя тя.

Всичко е безумно скъпо. Ние си плащаме сами прегледи, доста лекари посетихме, сменихме доста емолиенти. Само един емолиент – цената му е около 50 лева, отделно различни добавки, антихистамини, специални душ гелове.“

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
Снимките са илюстративни

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна