Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изплащат целевите помощи за отопление за зимния сезон

| обновено на 15.09.21 в 07:54
Тази година целевата помощ се изплаща накуп за целия зимен сезон и е в размер на 523,55 лв.
Снимка: Ани Петрова

От сряда - 15 септември, започва изплащането на целевите помощи за отопление за зимата на подалите документи през юли и август. Заявления за целевата помощ се приемат до края на месец октомври. 

За да изплаща наведнъж помощите за отопление, и на социалното министерство бе необходимо да се приеме актуализацията на държавния бюджет, където бяха осигурени още 85 млн. лева.

Зам.-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска коментира за „Хоризонт“:

„Защото много голям процент от тях закупуват през този период - преди зимния сезон, своите дърва най-често. И с оглед на запазването на техния интерес взехме решение да обезпечим тези средства през бюджета и помощта да бъде изплатена еднократно. Лицата, които са заявили, че искат да получат помощта по банков път, ще я получат по своите банкови сметки“.

Клисурска допълни, че спрямо предходната година до момента кандидатствалите за енергийно подпомагане са с 10% повече, като държавата планира да се одобрят 265 хиляди заявления. Сумата за петте месеца от ноември до март отразява и новите цени на електроенергията от юли:

„Общият размер за целия период от 1 ноември до 31 март 2022 г. е 523,55 лева“.

При преценката за отпускането на помощта не се вземат предвид Covid добавките към пенсиите от 50 лева и индексацията, направена от 1 юли, за да не отпаднат от системата най-нуждаещите се възрастни. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.