Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Според Мартин Владимиров

Не инфлацията, а ниските доходи са проблемът

Снимка: БГНЕС

Ускоряването на инфлацията е нормален икономически процес в условията на възстановяваща се икономика. Пандемията от COVID-19 обаче допълнително разтвори ножицата между доходите на отделните групи от хора, като при по-нискодоходните групи ударът от покачването на цените е много силен. Мнението изрази в подкаста „На всяка цена“ Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. По думите на експерта енергоносителите не са единственият фактор, който води до инфлация.

Поскъпването на природния газ  

В момента цената на природния газ е висока заради геополитически фактори и поведението на Русия, категоричен е Мартин Владимиров. Естествено, по-скъпото синьо гориво се отразява в поскъпване на производството в цели индустрии. Особено в зимния сезон веднага ще го усетим по цените на парното, категоричен е експертът. Обикновено между 12 и 13 % от разходите на домакинство са пряко за енергоносители, но през зимата нарастват. Ако към тях прибавим разходите за храна и дрехи, можем да установим накъде са насочени близо 2/3 от разходите на домакинствата. 

Винаги, когато има поскъпване на горивата, се вдига и цената на хляба, припомни Владимиров, според когото не е изключено да има и спекулативен елемент. Експертът припомни, че реколтата на зърнени култури е много добра. Освен това при потреблението на тестени изделия не е имало толкова сериозен спад, колкото при туристическите услуги по време на ограничителните мерки заради пандемията.  

Според Владимиров не инфлацията трябва да се бори с макроикономически мерки, а дългосрочно да се търси решение с ниските доходи на определени групи от хора. По време на пандемията в по-големите градове част от населението дори натрупа повече спестявания, но при други хора (работещите бедни) доходите силно намаляха.  

Популизмът – вече и икономически проблем  

Преодоляването на бедността и намаляването на разслоението в обществото по доходен критерий изисква дългосрочни мерки, които при настоящата политическа ситуация е трудно да очакваме, смята експертът. По думите му бедността не единственият проблем, който се използва за популистки послания. 

Владимиров даде пример с посещението на министрите Кирил Петков и Асен Василев в Маришкия басейн. „Ако си мислим, че на 31 декември 2024-та година ще измислим решение на проблема, това няма да стане“, категоричен е Владимиров, според когото трябва да се работи по преквалификацията на заетите във въглищното производство. Това обаче е дългосрочен процес, който изисква и политическа воля, категоричен е енергийният експерт. Той допълни, че ако не се намери решение сега, правителството, което ще се наложи да затвори производството, също ще понесе тежка политическа цена.  

Цялото интервю с Мартин Владимиров може да чуете в звуковия файл. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.