Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учениците от училище „Димитър Благоев“ в Благоевград ще учат в пет други заведения

В много училища новата учебна година ще започне с неприключили ремонти

Училище „Димитър Благоев“ в Благоевград
Снимка: Кети Тренчева


В много училища новата учебна година ще започне с неприключили ремонти. Това наложи да се търсят сгради, в които да се пренасочат ученици, учители, персонал. А в едно благоевградско училище, намиращо се в центъра на града, децата  са  разпръснати на пет места. 

Във Второ основно училище „Димитър Благоев“ в Благоевград ремонтът още не е започнал. Три години учители и родители чакат подмяна на покрива, който тече и вече е рисков за  третия етаж,  а по стените при всеки дъжд избиват огромни петна. Под заплаха е и вече оборудваният със скъпа апаратура СТЕМ център, в който  децата ще  правят лабораторни изследвания и ще  дигитализират идеите си  в 3D  модели. 

Нещата се раздвижват едва в началото на август, когато новоизбрания кмет се препъва в сериозния проблем.  Родители и ученици, а и повечето учители настояват за присъствено обучение. Сградата обаче е опасна. Решено е да се намери място, в което децата  да учат, докато тече ремонтът. Всичко е организирано за по-малко от месец.

"Беше доста трудно. В началото смятахме, че е удачно прогимназиален етап да учат в електронна среда, тъй като имаме достатъчно опит в тази насока. Ние сме иновативно училище, учениците съвсем свободно работят в образователни платформи, но след като се допитахме до родителите, направих заседание на Обществения съвет решихме, че това не е удачен вариант. Затова впрегнахме целия ресурс да направим, така че децата да учат присъствено“, каза за БНР директорът на Второ основно училище „ Димитър Благоев“ Милена Ковачева.

Училище „Димитър Благоев“ в Благоевград Снимка: Кети Тренчева

Кметът на Благоевград Илко Стоянов заяви, че училището е под риск.

„Покривът, независимо от нашето желание още при първия дъжд, можеше да поддаде и пак да се стигне до затваряне на училището и до авариен ремонт. По-добре този риск да го сложим под контрол. Заедно с госпожа Ковачева предприехме действия, за да осигурим за всички ученици присъствено обучение. Това беше следващото предизвикателство - успяхме да се справим“.

И така се стига до схемата учениците да отидат на пет различни места- рогимназиалните класове в базата на Колежа по туризъм, четвъртите класове  в централната сграда на Американския университет, третите - в Центъра за личностно и творческо развитие,  учениците от  втори клас ще пътуват с автобуси до Девето училище, а близката Национална хуманитарна гимназия приютява първокласниците. 

Първият учебен ден обаче ще бъде в любимото училище, споделя Милена Ковачева, наблюдавайки репетицията за  празника.

Повече можете да чуете в звукови файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна