Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо издание на Родопи интернационален документален филм фест

| обновено на 15.09.21 в 18:30

Родопи интернационален документален филм фест (RIFE), така се казва новия фестивал, който започва в Смолян на 16 септември. Фестивалът е символично продължение на едно от емблематичните филмови събития, които са се провеждали в красивия планински град до 1991 г. Целта е с вдъхването на нов живот на фестивала RIFE да се създаде платформа, на която българските документалисти да обменят идеи с международни професионалисти.


„Много по-трудно се правят документални филми, защото героите са истински, показват емоции.“ – каза фестивалният директор Христо Бакалски.

Фестивалът RIFE има 5 програми:
• Международни дълги документални филми (конкурсна);
• Международни късометражни документални филми (конкурсна);
• Панорама с особен поглед;
• Ретроспекция – Андрес Файел, ще проведе майсторски клас;
• Под едно небе – филми срещу етикетите. Тази година гледаме да не слагаме на ромите. Публиката ще може да види международна поредица от документални филми, посветени на ромското малцинство.

Спазвайки всички мерки филмите ще се показват на няколко места в Смолян: Амфитеатъра, Читалището, салона на киното, голямата и малка зала на театъра.

Още подробности за RIFE чуйте в звуковия файл


Фестивалът се осъществява съвместно с Гьоте-институт България и със съдействието на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, филмовия университет „Конрад Волф“ в Потсдам-Бабелсберг и община Смолян.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна