Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Велев: Ваксините срещу Covid са с добра протекция при децата над 12 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Имунитет и имунопрофилактика при децата в контекста на ваксините срещу Covid-19.

Темата коментира в “Нашият ден“ доц. д-р Валери Велев, той завършва медицинския университет в София и през 2003 г. започва работа като асистент в Катедрата по Биология на МУ-София. По-късно се мести в детската клиника на Специализираната болница по инфекциозни и паразитни болести “Проф. Киров“ в столицата.

“Безспорно данните изобщо за разрешените в ЕС ваксини срещу коронавирус са, че те създават сигурен имунитет. До момента данните са, че той продължава минимум една година.

В имунната система на децата и то при по-големите, защото ваксините и по-специално тази на Пфайзер е разрешена за използване при деца над 12 години. В имунната система на тези сравнително големи деца няма сериозни физиологични различия от тази на възрастните хора.

Имунната система при по-младите хора е доста по-реактивна от тази на възрастните, но това означава, че в случая ваксината може да предизвика по-бърз имунен отговор. До момента тези ваксини предлагат един много добър протективен имунитет при децата.


Ваксината все е в етап на изследване

Абсолютно всеки препарат или медикамент, който е на пазара, е в етап на събиране на данни за странични реакции, независимо преди колко време е изобретен.

Към агенциите по лекарствата се подават данни за такива странични реакции или от лекарите, които са ги засекли, или от пациентите, които са информирали своите лекари. Има и канали, по които можем директно да се обърнем към дирекциите.

Ваксините за Covid-19 са в етап на събиране на данни за потенциални странични ефекти.


Пълноценно ли се събира информация в България

Това зависи от институциите, които трябва да събират тези данни и от клиничните звена, които трябва да ги изпращат.

Това в нашата страна никога не е било кой знае колко пълноценно, защото по-маловажните реакции – зачервяване, висока температура са реакции, които рядко се съобщават. Само сериозни странични реакции се съобщават.

Делта вариантът

Не наблюдаваме някакъв сериозен бум на заболели деца в сравнение с предходните вълни. Може да се каже, че има повече млади хора, но това се дължи на факта, че те не са ваксинирани.

Децата продължават да са този контингент, който прекарва инфекцията възможно най-леко.

Важно е да се знае, че при Делта вариантът при децата преобладава симптоматиката от стомашно-чревния тракт – температура, диария и повръщане.

Към родителите

Когато говорим за здрави деца, а не с някакви наследствени или други обременявания, касаещи имунитета, понятия като подобряване на имунитет са неприложими. Не е необходимо да се стимулира с медикаменти или витамини. Разнообразното хранене е достатъчно и играта.

Чуйте доц. д-р Валерий Велев в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна