Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Майсторът на словото Георги Господинов провокира въображениeто на изкушени да пишат

Пет дневен майсторски клас организира писателят в Созопол

Георги Господинов представи най-новата си книга
Снимка: Славена Илиева

Първи майсторски клас по творческо писане организира писателят Георги Господинов по време на празниците на изкуствата "Аполония" в  Созопол. Участниците трябваше да се справят с предизвикателството да напишат за 15 минути началото на роман, стихотворение или нови думи.

"Това, което е хубаво за младите хора,  които пишат е да има някой, който да може да чете и да обсъжда с тях техните текстове. Това, което и е доброто за писателя, който се занимава с това и се опитва да преподава е, че в някаква степен се учи да се радва на текстовете на други хора. Има нещо хубаво в това да откриеш добър стих в текста на млад човек", каза за БНР писателят Георги  Господинов.

По думите му смисълът на майсторския клас е участниците да обменят информация за книги и автори.

"Аз мисля, че човек, ако нещо знае, всеки, който е бил начинаещ писател и поет знае колко е важно да намериш друго око, което да прочете текста ти, да ти каже няколко думи и понеже съм получавал подобни жестове мисля, че е редно да ги върна към младите писатели".

Георги Господинов се срещна с негови читатели  Снимка: Славена Илиева

От 35 кандидати за участие в курса по творческо писане са избрани 7 души. Някои от тях споделих впечатленията си в интервю за предаването "Нощен хоризонт".

"Тези пет дни ни дадоха много поле за изява", каза Александра.

По думите на Веселина за пет дни майсторски клас не можеш да станеш писател

"Със сигурност ни даде увереност да продължим да се опитваме да станем писатели много усилено".

"Според мен не може да се стане писател за пет дни, но ако прекараш пет дни в компанията на Георги Господинов можеш да се научиш как да бъдеш по-добър писател", каза Иван.

"Тези пет дни ни дадоха изключително много знания, вдъхновение, утеха - упражненията, които правихме, всяко едно нещо успя да изгради сетиво в нас",  допълни Теодора.

Книгата „В пукнатините на канона

Последната книга на Георги Господинов е "В пукнатините на канона".

"Провинцията в този смисъл, в смисъла на книгата е много хубаво място. Това е онова освободено от центъра място,  от дисциплиниращата роля на центъра, далеч от центъра, където могат да се развият неочаквани явления, както футуризма за кратко в едно анархистко градче като Ямбол".

Георги Господинов раздава автографи    Снимка: Славена Илиева

Писателят подчерта, че литературата е инструмент, през който четем себе си  и обществото.

"Няма да се уморя да го повтарям - това е въпрос на вкус, политически въпрос, онова което ни се случва - бездарието, разпада на обществото е част и от лошия вкус, който сме си възпитали".

Книги на Георги Господинов        Снимка: Славена Илиева

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.