Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В първия учебен ден и статуята на цигуларчето в Русе получи раница

Идеята е на група журналисти от Русе

Статуята на цигуларчето в Русе
Снимка: Славена Илиева

Върху статуята на цигуларчето в Русе днес бе поставена раница. Статута бе открита през 2015 година. Тя се вписа в градската среда и се превърна в място за срещи, за селфи и ориентир по централната улица „Александровска“.

След като през 2020 година, в началото на пандемията от коронавирус група журналисти му поставиха маска, днес на първия учебен ден "го изпратиха на училище" с раница и балонче. 

Един от инициаторите за тази интервенция в градската среда с уважение към изкуството е Калчо Петков, журналист от Българската национална телевизия.

„Русе има нужда от добри идеи. Ние го изпращаме на училище, защото той вече е на 6 години, той съзрява. Аз искам да наблегна не толкава на това, че го изпращаме на училище, а да покажем на хората как без пари може да се направи нещо хубаво, да получи голяма популярност в радиа, телевизии, социални мрежи, защото в Русе има нужда от това".

По думите му всички държави по света хората търсят символи в съответното населено място.

"Защо това цигуларче да не бъде символ на нещо ново. Виждате в Брюксел манекен „Пиш“ се облича с различни дрехи по повод на празниците на Белгия. Той беше облечен и с българска народна носия. Защо това цигуларче да не го превърнем в нещо различно и хубаво, което по някакъв начин да популяризира този град".

Минувачи коментираха:

"Интересно е, хареса ни като идея, забавно е, на децата им хареса. Внася настроение за първия  учебен ден.  И то е дете, което много е подходящо за първи учебен ден“.

"Това е изкуство, всичко останало е лицемерие".

"Стана ни интересно как са украсили цигуларчето с раница и балонче".

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна