Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън направи промени в състава на правителството си

Борис Джонсън в парламента
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън извърши серия от промени в кабинета. Трима министри бяха уволнени, а министърът на външните работи Доминик Рааб свален от поста и преназначен като министър на правосъдието.

С най-голямо нетърпение се очакваше съдбата на външния министър Доминик Рааб, който понесе много критики около кризата в Афганистан.

Той бе свален от поста и сега ще бъде министър на правосъдието, което определено е понижение, но пък от  друга страна ще бъде и вицепреимер, което пък се приема като повишение.

Журналисти, очакващи резултатите от разместванията на Даудинг стрийт 10 съобщиха, че Рааб е бил ядосан.

По повод на сложната игра около Доминик Рааб политическият кореспондент на "Скай нюз" Джон Крейг коментира, че или Рааб е имал труден пазарлък с Джонсън, или премиерът се е почувствал неудобно, че трябва да го махне от поста външен министър.

На мястото на Доминик Рааб ще застане Лиз Тръс, която натрупа голям актив като министър на международната търговия и е министърът с най-висок рейтинг в кабинета.

Тръс е едва втората жена външен министър в британската история. Първата бе Маргарет Бекет през 2006 година.

Досегашният министър на правосъдието Робърт Бъкланд бе уволнен. Същата участ последва министъра на образованието Гавин Уилямсън и министъра на жилищното настаняване Робърт Дженрик.

Майкъл Гоув ще бъде новият министър на жилищното настаняване и общностите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна