Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голяма част от 20-ото издание на Банско филм фест ще се проведе на открито

Още за юбилейното издание на кинофестивала разказва Натали Петрова

Хайлайн
Снимка: Кшищоф Качмарек - личен архив


След едногодишна пауза заради пандемията, този месец Банско филм фест се завръща. Той ще се проведе от 22 до 26 септември в планинското градче. Заради ковид ситуацията програмата ще бъде съкратена, като част от нея ще се проведе на открито. Традиционно обаче гостите ще се срещнат с ключови имена от средите на екстремните спортове и ще могат да гледат безплатно 70 филма от 40 държави
Всички филми от програматана фестивала са премиерни, а на част от тях в Банско ще бъде световната премиера. За първи път от много години има силно българско участие - 15 са филмите - дело на родни творци - обяснява Натали Петрова, директор на Банско филм фест.
Симон Меснер
Чуждестранните гости са:
* големият италиански алпинист Маурицио Занола - Маноло, добил световна известност заради своите фрий соло изкачвания в Доломитите и премиерите си;
* Симон Меснер - алпинист и режисьор на филми, син на легендарния Райнхолд Меснер;
* французойка Елизабет Револ - първата жена, изкачила осемхилядника Нанга Парбат през зимата;
* Надине Валнер от Австрия - многократен шампион на Световната купа по фрирайд;
* Кшищоф Качмарек от Полша - приключенец, хайлайн и слаклайн спортист (слаклайн - ходене по тясна еластична лента, окачена между две точки, хайлайн - същия тип спорт, но на височина, най-често в планината). 
Николай Петков на Нанга Парбат
Българските гости са добре известни - алпинистите Николай Петков и Тончо Тончев, Иво Нинов - Германеца - катерач и бейсджъмпър, алпийският гид и екстремен скиор Георги Георгиев - Черния, спелеоложката Хелиана Дундарова, мореплавателите Максим и Стефан Иванови.
Традиционно на фестивала ще има фотоизложби, представяне на книги и детска програма. Именно заради детската програмата Натали Петрова е номинирана за "Будител на годината 2021" в националната кампания, организирана от БНР.

"С това събитие, освен че обогатихме културната карта на Банско, региона и на България, Европа, направихме опознаваема България и на културната карта на Европа и на света" - каза Натали Петрова.
БНР е медиен партньор на събитието.
Репортаж по темата чуйте в звуковия файл.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени