Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС не е очарован от новия пакт между САЩ, Австралия и Великобритания

Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Научихме преди малко за този съюз и никой не се е консултирал с нас" - така върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел отговори на въпрос, свързан с обявения днес специален пакт за сигурност между Съединените щати, Австралия и Великобритания. Припомням, новата инициатива се нарича "Аукус" и според трите държави е от ключово значение за защита на интересите им в Индо-Тихоокеанския регион.
При представянето на приетата стратегия на ЕК за същия регион Борел заяви, че не е очарован от новия алианс, но припомни, че този случай отново показва значението на стратегическата автономия на ЕС. Борел каза, че разбира разочарованието на френското правителство.
Припомням, Австралия се отказа от сделката с Париж за подводници на стойност над 50 млрд. евро и обяви, че вместо това ще преговаря със Съединените щати за подводници с ядрени реактори.
Борел подчерта, че разбира позицията на Франция за това колко е важно да се увеличи присъствието на ЕС в региона, за да се защитят европейските интереси и ценности. Той допълни, че това не отслабва връзките с Австралия, която е важен съюзник в Индо-Пасифика. Запитан за възможностите за сътрудничество с Обединеното кралство там, той припомни, че от началото на Брекзит ЕС иска засилено сътрудничество в отбраната и външната политика с Великобритания, но не вижда особен ентусиазъм от другата страна. "За танго трябват двама, а ние сме готови да танцуваме", допълни той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна