Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай с остра реакция срещу новия пакт за сигурност АУКУС

Австралийският премиер Скот Морисън обявява новия пакт за сигурност по време на видеоконферентна връзка с британския си колега Борис Джонсън и президента на САЩ Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати, Великобритания и Австралия обявиха, че учредяват нов алианс за сигурност АУКУС, които ще помогне за снабдяването на Австралия с ядрени подводници. Анализатори тълкуват хода като създаване на общ фронт срещу Китай и твърдят, че така се поставя началото на промяна на отношенията в Индийско-тихоокеанския регион.

"Безотговорно действие" и "използване на износа на ядрени материали като инструмент за геополитечски игри и налагане на двойни стандарти" беше реакцията на Пекин. Говорителят на външното министерство на Китай Чжао Ли-цзян:

"Сътрудничеството между САЩ, Великобритания и Австралия за ядрени подводници накърнява сериозно регионалния мир и стабилност, засилва надпреварата във въоръжаването и застрашава международните усилия за насърчаване на неразпространението на ядрени оръжия."

Разочаровани бяха и французите, но по друга причина - Австралия отмени договор, сключен с тях за конвенционални подводници.


Според експерти решението на Австралия да стане седмата държава в света, която да разполага с ядрени подводници, е в отговор на нарастващата военна мощ на Китай и агресивното й поведение спрямо Австралия, Тайван и Япония.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени