Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече деца, неприети в детски градини, ще получат компенсации

Снимка: БГНЕС

Повече деца без места в държавните и общински детски градини ще получат компенсации от държавата, съобщиха от Министерството на образованието. Това става възможно след приети от кабинета днес промени в Наредбата за компенсация на родители, чиито деца не са приети в градини и училища поради липса на свободни места.

Ако за дадено дете няма място в желаната дестска градина в района по местоживеене, в София и големите градове за равностойно ще се смята алтернативно място в същия административен район по настоящия адрес на детето. Това ще бъде възможно с решение на кмета. Ако общината не предложи такова място, държавата ще дължи компенсация.

Целта е родителите да не водят децата си в детски градини, отдалечени на десетки километри от техния дом. До момента за равностойно място се смяташе предложение за детска градина в съседен административен район, който обаче може да е твърде далеч от местоживеенето на детето.

И още: Занапред държавата ще компенсира разходите на родителите за образователни услуги, ако имат договор не само с дипломирани педагози, но и със студенти в последна година от обучението си по педагогически специалности. Заявлението за придобиване на право на компенсация вече ще може да се подава или веднъж годишно - до 5-ти ноември, или до пето число всеки месец - от декември до юни. Досега то се подаваше само веднъж в началото на учебната година

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!