Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гладна стачка във Франция срещу ваксинирането в здравния сектор

Протест в Париж срещу задължителната ваксинация
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френски служители са започнали гладна стачка срещу задължителните ваксинации в здравния сектор.Разпоредбата влезе в сила от вчера и засяга близо три милиона здравни и социални работници.

Напрежението около задължителното ваксиниране във Франция не стихва:пожарникар - доброволец и санитар са обявили гладна стачка на площад близо до болницата в Ница.

"Психологическият натиск е много силен" - твърди огнеборецът пред вестник "Нис матен", като уверява, че не е противник на ваксините.

"От болницата ви звънят вкъщи, за да ви разпитват дали сте ваксинирани" - разказва той.

В подкрепа на стачкуващите се е обявил и здравен профсъюз, а ръководството на болницата дава сигнали за забавяне на работата поради намаляване на персонала в някои отделения. Противниците на задължителното ваксиниране продължават своите съботни протести.


От вчера санитарният паспорт е задължителен за всички работещи в здравния сектор и социалните услуги, включително пожарната, полицията, старческите домове, както и за лекари, психолози и терапевти на свободна практика. Неизпълнилите условието се оказват недопуснати до работа и лишени от заплата, без да бъдат уволнявани. Въпреки протестите около 84%" от засегнатите от решението вече са се ваксинирали.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени