Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър - начело в класация по усвояване на европейски средства

Снимка: архив

Кипър заема водеща позиция в Евросъюза по използване на европейските средства от кохезионните фондове за политиките за сближаване.  
Кипър е на първо място сред страните-членки по усвояване на средствата от Европейския социален фонд, доближавайки 100%, и на второ място по привличане на ресурс от Европейския фонд за регионално развитие, с почти 85%.
Това съобщи финансовият министър Константинос Петридис въз основа на актуалната статистика на Европейската комисия за септември.
С европейско финансиране Кипър е осъществил голям брой проекти за развитие на икономиката и обществото, жизненоважни сред които са подкрепените действия в здравната и социалната сфера в борбата срещу коронавирусната пандемия.
Според финансовия министър следващото предизвикателство за Кипър е ефективното прилагане на Плана за възстановяване и устойчивост, за който страната ще получи от ЕС 1,2 млрд. евро. Европейската комисия обяви миналата седмица изплащането на първите 157 млн. евро.
България е в средата и на двете европейски класации. Тя се нарежда на 15-о и 16-о място сред държавите-членки, като е усвоила около 60% от средствата от социалния фонд и фонда за регионално развитие.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна