Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световната банка иска обяснение от Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева е подозирана, че като директор на Световната банка е оказала натиск подобряване рейтинга на китайската икономика.
Снимка: БГНЕС, архив

Управителят на МВФ Кристалина Георгиева бе извикана от предишния си работодател Световната банка във връзка със съмнения за оказване на натиск относно доклад за икономическото развитие на Китай.

Тя е обвинена, че като директор на Световната банка е оказала натиск върху служители за подобряване рейтинга на китайската икономика и така позицията на Китай  в класацията „Да правиш бизнес“ за 2018 година  се е преместила от 85 място на 78 място.

Според доклада Георгиева изключва данните на Хонконг по политически причини. Тя моли „г-н Дянков“ да ръководи доклада до окончателното публикуване и той работи, за да „идентифицира промени в данните на Китай, които биха повишили резултата на страната“.

В изявление Кристалина Георгиева заявява, че не е съгласна с констатациите.

Очаква се тя да даде обяснение относно доклада на Световната банка на заседание на МВФ днес.

Говорител на МВФ заяви, че този форум е бил планиран преди, за да обсъди приоритетите на политиката, и преди годишните заседания на Фонда и Световната банка следващия месец.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!