Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Русе се открива 60-ото издание на фестивала „Мартенски музикални дни“

Снимка: marchmusicdays.eu

Тази вечер в Русе ще бъде открито 60-ото издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“.

В първия фестивален ден публиката ще чуе изпълненията на Русенската филхармония под диригентството и дебютиращият в България млад виолончелист Орелиен Паскал.

От днес до 3 октомври Русе ще бъде столица на класическата музика. В рамките на фестивала „Мартенски музикални дни“, отлаган четири пъти заради пандемията от корона вирус, ще бъдат представени изложби, образователни концерти, ансамблови изпълнения, оперни спектакли и джаз концерти.

Над 450 участници от България и чужбина ще покажат пред публика своите изпълнения, като за част от тях това ще е дебют на фестивална сцена изобщо. Такъв е и тазвечершният солист Орелиен Паскал, който заедно с Русенска филхармония ще открие фестивала с концерт №1 за виолончело на Шостакович, неизпълняван досега в България.

„Една изключително интересна личност е това момче. Лауреат е на един от най-големите международни конкурси – „Кралица Елизабет“ в Брюксел. Орелиен Паскал - запомнете това име. Той има голямо бъдеще, а е само на 22 години“, каза директорът на фестивала Ива Чавдарова.

Тя обясни, че в концертните зали ще бъдат спазвани всички противоепидемични мерки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна