Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камерната опера в Благоевград отбелязва 50 години с чужди музиканти

Снимка: Фейсбук: Камерна опера Благоевград


Камерната опера в Благоевград ще отбележи 50 години от създаването си с концерта "Време за танго", посветен на 100 години от рождението на Астор Пиацола, който ще се проведе в зала „Яворов“ от 19 часа. Входът е свободен, но ще се допускат зрители до запълване на 50% от местата.

"Това е един проект, в който участва оркестъра на "Камерната опера", гости от Испания и Мексико в колаборация със студенти и преподаватели от Югозападния университет „Неофит Рилски“, специалност „Съвременна хореография“, каза за БНР Силвия Домозетска, директор на направление „Култура“ в Община Благоевград.

Фейсбук: Камерна опера Благоевград

Директорът на „Камерна опера“- Благоевград Лина Ангелова  подчерта, че проектът е невероятно преживяване за всички:

"Готвим програмата - падна много свирене, усилено свирене и подготовка на нашия състав, за да бъдем на нивото на хората, които поканихме, а те са на световно ниво. Перфектна организация създадохме“.

Един от гост музикантите е испанският пианист и композитор маестро Мелани Местре, който става професор на 25 годишна възраст.

С него пристигна и най- известният мексикански цигулар Хосе Адолфо Алехо, който също концертира по целия свят и през 2019 става носител на отличието на списание „Форбс“ за един от най-креативните мексиканци  в света.

Фейсбук: Камерна опера Благоевград

За нас като музиканти е много важна тази година, защото празнуваме 100 годишнината от рождението на този велик композитор. Много сме щастливи, че работим с оркестър с такова високо ниво на професионализъм. Съща така искам да отправя специални и искрени благодарности към всички вас, които по един или друг начин правят специален този велик композитор изпълнител", каза Мелани Местре.

По думите на  Хосе Адолфо Алехо България и Мексико са близки като виталност,  като отношение и емоция.

„Имаме голяма българска диаспора в Мексико и аз имам български приятели в Мексико. Бих искал да похваля и да кажа няколко думи на благодарност към българската администрация, която показва, че културата може да съществува  и в условията, в които се намираме“.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна