Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"МузиКамерОн" - новото общество на изкушените от камерната музика

2
Снимка: MusiCamerOn

На 20 септември с концерт в София ще бъде представено новото сдружение за камерна музика "МузиКамерОн", което си поставя за цел да обединява творческите енергии на елитни български и чуждестранни изпълнители в свой самостоятелен концертен сезон. Събитията ще се провеждат в галерията Vivacom Art Hall "Оборище 5" веднъж или два пъти месечно.

Идеята е на трима изявени български музиканти: виолиста Румен Цветков, пианистката Виктория Василенко и виолончелиста Атанас Кръстев. Те са привлекли като артистичен съветник и големия наш пианист Людмил Ангелов, който има солиден опит като артистичен директор на фестивали в Испания и България.

С идеите на "МузиКамерОн" вече са изразили съпричастие и някои от най-забележителните български музиканти - сред тях са оперните прими Соня Йончева, Александрина Пендачанска и Надя Кръстева, цигуларите Албена Данаилова, Светлин Русев, Веско Ешкенази, Лия Петрова, Мила Георгиева, пианистите Пламена Мангова, Сергей Редкин, Лора Чекоратова, и мн. др.

Първото представяне на "МузиКамерОн" ще бъде с концерт-сюрприз по случай 60-годишнината на Людмил Ангелов с участието и на Гернот Зюсмут - цигулка, Виктория Василенко - пиано, Румен Цветков - виола и Атанас Кръстев - виолончело. Публиката ще разбере какво включва програмата по време на самия концерт.

Вторият концерт - на 25 октомври от 19 ч. - ще премине под мотото "Звездите на Полша" и тогава към българските камеристи ще се присъедини полският цигулар Роберт Ковалски.

За идеята и създаването на сдружението "МузиКамерОн" разказаха в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Виктория Василенко и Атанас Кръстев. Чуйте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна