Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кипър намалява цените на тока с 10% за 4 месеца

Снимка: архив

С 10% ще бъдат намалени сметките за ток в Кипър за четири месеца - от ноември до февруари следващата година. Приетият от правителството пакет от компесаторни мерки заради повишаването на цените на електроенергията бе обявен днес от енергийния министър Наташа Пилиду.

10-процентната отстъпка върху общата сметка засяга всички потребители - домакинства и бизнес. Тя ще важи през четирите зимни месеци, когато потреблението на електроенергия се увеличава. 

Обявеното намаление ще струва около 20 млн. евро за целия период, според изчисленията.

Част от разходите за увеличението на електроенергията ще се поеме от Кипърската електроенергийна компания /EAC -Electricity Authority of Cyprus/, уточни министър Наташа Пилиду.

За смекчаване на последиците от повишените цени правителството предприемаи мерки, целящи намаляване на потреблението и разходите за електроенергия в дългосрочен план.

Ще бъдат разширени и удължени съществуващите програми за субсидиране на домакинствата за инсталиране и използване на възобновяеми енергийни източници в домовете.

Уязвимите групи ще бъдат подкрепени с план за климатици, хладилници и LED лампи.

Правителственото решение бе и в отговор на силните обществени и политически реакции, предизвикани от увеличаването наразходите за електроенергия в Кипър с почти 40% спрямо миналата година.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР