Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Между Йом Кипур и Сукот – Израел празнува с фестивали, поезия и артисти

Снимка: eferrit.com

Eвреите у нас и по света вече посрещнаха Новата 5782 година и си пожелаха „добра и сладка година“. В молитвата за Рош А Шана („Главата на годината“) се казва: „Това е денят на началото на делата ти и на памет за първия ден“. Традиция е молещите се да бъдат вписани и в „Книгата на живота“.

На 15 септември тази година настъпи Йом Кипур – денят, в който държавата Израел се изолира от всички и всичко. Съдният ден, (който продължава около 25-26 часа) започва на залез слънце на десетия ден от еврейския месец Тишрей и завършва с появата на първите звезди на следващата вечер. Всяка година на Йом Кипур държавата напълно затваря границите си, закрива въздушното си пространство за самолети, спират автобуси, влакове и всякакъв транспорт, затварят ресторанти, магазини, бизнес офиси, училища и обществени институти. Израелските медии също замлъкват. По магистралите и пътищата няма никакво движение, освен службите за спешни случаи – линейки и полиция.

Но Йом Кипур не е тъжен ден. Хората се поздравяват с „Гмар хатима това!“ (Да получите „добър“ подпис, печат в Книгата на живота).

Кореспондентът на БНР в Тел Авив – Весела Райчинова се включи в „Артефир“ с покана да надникнем в израелската култура.

Чуйте звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени