Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строителството на софийското метро няма да спира

Йорданка Фандъкова
Снимка: БГНЕС


"Всеки град се развива. Няма град, който да е постигнал целите си. Всеки град има своите предизвикателства. Най- важното за мен е това да се постигане гражданска активност. Мисля, че това се случва в последните години, това е гаранцията за развитието на града. Без участието на всички - институциите, медиите, гражданите няма как да имаме общност. В този смисъл аз смятам, че градът ни постигна  много и хората са мотивирани“, каза за БНР кметът на София Йорданка Фандъкова в деня, в който отбелязваме празника на София.

По думите ѝ Планът за възстановяване и развитие дава огромни възможности за развитие както на страната, така и на отделните общини.

„Всеки от нас е заложил проекти, които са важни. Най-важният проект - това, за което съм поела ангажимент пред софиянци, е строителството на метрото да не спира, защото се променя цялата среда. В този смисъл положихме много усилия, имах срещи и противоречия с вицепремиера, но успяхме да защитим метрото да остане за финансиране по плана“, допълни в предаването „Хоризонт за вас“ Йорданка Фандъкова.

Във връзка с проблема с превишаването на нормите за замърсяване на въздуха кметът на  София заяви:

"Не сме най-мръсният град в Европа. Има все още проблеми със среднодневните превишения в някои от дните, особено в зимните месеци. Работим по много амбициозна програма. Метрото е част от тази програма, защото няма по-екологичен начин за придвижване и няма по-удобен начин да се обърнем към софиянци да заместят колите с градски транспорт.  В същото време тази година стартира по същество проекта за подмяна на отоплителните инсталации на твърдо битово гориво с екологични възможности за отопление. Направихме нашите пилотни проекти, те се оказаха успешни. Подписахме договор с 5 хиляди домакинства, има избрани изпълнители. Започна монтирането на екологични отоплителни инсталации"

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна