Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на Федерацията на индустриалните енергийни предприятия

К. Стаменов: Ситуацията е драматична, цените на енергоносителите са на шокови нива

Константин Стаменов - председател на Управителния съвет на Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори.
Снимка: БГНЕС

Представители на енергийното министерство, индустрията, търговците на ток и синдикатите се срещнаха , за да набележат мерки за справяне с високите цени на тока и да потърсят варианти за намаляване на отрицателния ефект за бизнеса.

Бизнесът отиде в енергийното министерство със своите притеснения. Председателят на Федерацията на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) Константин Стаменов:

"Ситуацията наистина е много драматична. Още не е настъпила зимата, цените на енергоносителите са в шокови нива. Цените на въглеродните емисии поскъпнаха. Има недостиг на природен газ при наближаваща зима. Така или иначе, много ще бъде трудно, защото това е задача текуща на служебното правителство - да се намери вариант поне до края на март да има по-спокоен пазар".

В момента една трета от тока, произвеждан у нас, се изнася:

"Тоест системата не е изправена пред физически недостиг, но има паника на пазарите. Съответно тази паника се пренася и на нашия пазар", отбеляза Стаменов.

И бизнесът предложи своите решения на енергийния министър Андрей Живков, който от своя страна каза:

"За нас е важно българската индустрия да остане работоспособна и конкурентна на своите пазари и в същото време да не се предизвикат фалити или някакви сътресения в българската икономика, защото това са неща, които ще рефлектират като цяло на ситуацията в страната".

Предстои нова среща, на която да бъдат обсъдени набелязаните днес мерки:

"Една от мерките, която ще изискам аз от енергийните търговски дружества, е да направят търговска политика именно за предлагане на продукти, които да са подходящи за планиране на електроенергията за големия бизнес. Това е една от мерките, която мога аз да предприема, и това ще го направя веднага", каза енергийният министър Андрей Живков.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени