Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б.Цеков: Резолюциите на Европейския парламент нямат задължителен характер

Европейският парламент прие резолюция за правата на еднополовите двойки

Борислав Цеков
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз трябва да премахне всички пречки, с които се сблъскват еднополовите двойки при упражняването на основните им права, казаха през седмицата членове на Европейския парламент в резолюция относно правата на еднополовите двойки и представители на Общността. Резолюцията е приета  с 387 гласа „за“, 161 против и 123-ма, които са се въздържали. Европейският парламент подчертава, че тези граждани следва да могат да упражняват пълноценно правата си, включително правото за движение навсякъде в Европейския съюз. Бракове или регистрирани партньорства в една държава трябва да бъдат признавани във всяка друга страна от Общността.

"Тази резолюция, както и повечето резолюции на Европейския парламент има политически характер, а не задължителен. Тя изразява едно отношение на партиите в Европейския парламент към дадена политика, към дадени аспекти на човешките права, но не носи и не може да носи преки задължения за държавите членки", каза за  БНР Борислав Цеков,  д-р по конституционно право, от Центъра за нова Европа. 

Той подчерта, че въпросът с еднополовите връзки е уреден в Конституцията на България

"Върховенството на Конституцията не може  да бъде нито отменено, нито заобиколено с актове на Европейския съюз.  Има една голяма полемика по тази тема. Бюрокрацията в Брюксел чрез дописване на учредителните договори на Европейския съюз преди година се опита да обяви по съдебен ред чрез съда в Люксембург, че едва ли не правото на Европейския съюз има върховенство над националните Конституции, но това не е вярно и то беше нееднократно категорично отхвърлено от Конституционните съдилища на Германия, Италия  и Полша в това число в определени свои аспекти и от нашия Конституционен съд" допълни в предаването "Хоризонт до за вас" д-р Цеков. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковя файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна