Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията в Силистра с акция срещу иманяри

Снимка: Незабравка Кирова

В дните 14 и 16 септември служители на гранично полицейско управление в Силистра предприемат издирвателни действия в имоти в селата Черник и Скала. Получена е била оперативна информация, следствие на която от Окръжна прокуратура дават разрешение за обиск.

И на двата адреса са били открити металдетектори, монети от различен метал с видимо старинен вид, с патина и пръст върху тях, апликации, археологически фрагменти, старинен пръстен и др.

По информация от Гранична полиция една от монетите била от жълт метал - солид. Наричана била още нумизма - византийска монета от времето на Константин X Дука.

По оценка на полицейските служители това е много добро попадение. Лицето, на чийто адрес била открита, твърдял, че е намерил монетата в нивата си.

По двата случая са образувани досъдебни производства, работата по тях продължава активно под ръководството и наблюдението на Прокуратурата, съобщи Окръжният прокурор Теодор Желев.

Полицейските акции са част от операция „Пандора“, която в момента се провежда на територията на целия Европейски съюз.

От Гранична полиция припомниха, че благодарение на техни действия в Археологическия музей в Силистра има предадени голям брой културно-исторически ценности.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!