Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нерегламентирани сметища изникнаха за по-малко от месец около Благоевград

Това се случи, след като РИОСВ затвори депото за строителни отпадъци

Нерегламентирани сметища в Благоевград
Снимка: Кети Тренчева

Десетки нерегламентирани сметища изникнаха за по-малко от месец около Благоевград и населените места в общината.  Това стана, след като Регионалната инспекция по околна среда и води затвори депото за строителни отпадъци над село Изгрев, а Басейновата дирекция  разпореди незабавно почистване на дерето, в което се бяха свлекли земни пластове и тонове  боклук от сметището. Кметът на Благоевград Илко Стоянов  обяви действията на екоинституциите за  крайни и тенденциозни,  макар и законосъобразни, тъй като самото депо е незаконно от 2013 година. Такива са обаче над 200 строителни сметища в страната, а  само в областта са  около 20.  Градоначалникът Стоянов  обяви, че ще сезира Европейската комисия, убеден е, че  в Брюксел не подозират какви са мащабите на проблема.

Проблемът с управлението на отпадъците в Благоевград е истинска драма.  Повече от 15 години.  Преди два месеца го наследи новият кмет на общината Илко Стоянов.  И  още преди да разбере  колко  милиони са потънали в нищото и колко милиони висят  като  задължения по тази тема, екоинституциите  сложиха примка на  врата му.  В императивна заповед дадоха едномесечен срок за почистване на задръстеното с боклуци дере над село Изгрев и  затвориха депото за строителни отпадъци. В  сезона на активно строителство и в разгара на ремонтите. 

Дерето беше почистено предсрочно, но депото остана затворено.  Резултатът-  на десетки места  около пътищата, в  града и  селата  изникнаха  нерегламентирани сметища.  Опитите за диалог, намиране на временно решение  и споразумение  с ясно разписани ангажименти от страна на общината  до момента не среща разбиране, коментира за БНР кметът Стоянов:

"Те не ви дадоха време. Регионалната инспекция по околната среда колкото и да се е формализирала и да е спазила този закон създаде огромен проблем, защото в Бглагоевград в момента никнат нерегламентирани сметища, и то не едно или две, а стават 10-15. Не мисля, че съществуването на Регионална инспекция по околната среда е да създава нерегламентирани сметища".

По  думите на кмета Община Благоевград е предприела всички възможни стъпки за трайно решаване на проблема.

Заради  дискриминационното отношение към Благоевград, а и заради  националните измерения на проблема с незаконните строителни сметища кметът Илко Стоянов ще сезира Европейската комисия.

Въпросът със средствата за рекултивация настарите сметища и инвестициите за модерно управление и оползотворяване на отпадъците не беше  случаен.  Публична тайна е, че повечето общини не превеждат средствата на екоинспекциите по закона за управление на отпадъците. А това са пари, които те могат да използват точно за такива дейности.  Дълговете на община Благоевград обаче са толкова големи и от толкова години,  че  вече са прехвърлени като изискуеми от НАП- близо 13 милиона лева, натрупани от 2003 година.  Признанието направи заместник-кметът по финанси Борис  Механджийски:

"От 2011 има задължение Общините да превеждат към РОИСВ отчисления по Закона за отпадъците - член 60, 64. До 2019 година това не  е правено. През 2020 Регионалната инспекция по околната среда и водите решава да поиска парите и тъй като не могат да се платят накуп, ни дава на НАП за принудително изпълнение и в момента това, което дължим е 7 милион 238 хиляди лева".

Повече можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна