Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският туристически бранш очаква увеличение на резервации за почивки в чужбина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се рязко увеличение на резервациите за почивки в чужбина по време на кратката есенна ваканция на учениците в края на октомври, след като британското правителство обяви облекчаване на правилата за пътувания. Има обаче и недоволни, които смятат, че министрите не са отишли дотатъчно далеч с облекчаването на мерките.

Британският министър на транспорта потвърди, че от 4 октомври отпада системата на зелени, жълти и червени списъци. Вместо това ще има само "червен списък", като пристигащите от държавите в него на Острова ще продължават да се самоизолират за 11 дни в хотели, определени от властите и да плащат за това по 2285 паунда. За пристигащите от всички останали страни обаче отпада карантирирането и се променя режима на тестване. Отпада тестът преди влизане в страната, а докато за неваксинираните остава в сила PCR теста на втория ден след пристигането, то за напълно ваксинираните той отпада и ще бъде заменен с по-евтин антигенен такъв. 

На този етап облекченията се отнасят само за Англия, тъй като останалите части на Обединеното кралство – Шотландия, Уелс и Северна Ирландия – имат своя политика за пандемията. 

Новината бе посрещната с облекчение от депутати и някои туристически агенции и незабавно беше отчетен интерес за резервации за почивки в чужбина. Някои авиолинии обаче изразиха недоволсто от това, че напълно ваксинираните, пристигащи в Англия, все пак ще трябва отново да си правят тест, па макар и по-евтин. Бившият шеф на "Бритиш еъруейз" и сегашен директор на Асоциацията за въздушен транспорт Уили Уолш каза, че докато обявените в петък промени са стъпка в правилна посока, все пак е крайно време да се премахне цялата тази "разточителна и абсурдно скъпа" система от тестове за напълно ваксинирани.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени