Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение между Париж и Вашингтон, след като Франция отзова посланиците си в САЩ и Австралия

| обновено на 18.09.21 в 17:28
Първият дипломат на Франция Жан-Ив льо Дриан
Снимка: БГНЕС

Дипломатическото напрежение между Франция, САЩ и Австралия нарасна след като Париж извика за консултации посланиците си в двете страни. Франция протестира срещу отмяната на сделката за 12 подводници, която Австралия анулира в полза на  Пакта за сигурност, сключен с Вашингтон и Лондон.

Френските посланици в Австралия и САЩ се прибраха в Париж, призовани от президента Макрон; решението е исторически прецедент във взаимоотношенията.

Френските власти нарекоха предателство провалената символично важна сделка за 12 подводници, която Австралия отмени в полза на крупен военен проект със САЩ.

Френският посланик в Канбера Жан-Пиер Тебо не сдържа гнева си пред австралийското радио SBS:

„Това беше голяма грешка, много, много лошо отношение към партньорството ни. Не става дума просто за договор, а за партньорство, основано на доверие, взаимно разбирателство и искреност“.

Дипломатът твърди, че отмяната на сделката е била подготвяна от месеци, без Париж да е предупреден за това.

„Не виждаме как можем занапред да имаме доверие в Австралия“, заяви държавният секретар Клеман Бон, а снощи външният министър Жан-Ив льо Дриан определи решението като „нож в гърба“ на Франция.

Строителството на подводниците трябваше да донесе 56 милиарда евро и да даде работа на поне 1000 души.

Синдикат от засегнатата компания „Навал груп“ обяви, че първа грижа ще бъде съдбата на работниците, обвързани с договора. Тепърва ще се преговаря за размера на обезщетенията, които Австралия трябва да плати.

Съединените щати смятат Франция за "жизненоважен партньор" и са в близък контакт с нея в светлината на отзоваването на френския посланик от Вашингтон за консултации. Това заяви в "Туитър" говорителят на Държавния департамент Нед Прайс. По думите му американската страна очаква да продължи да обсъжда ситуацията в отношенията с Париж на високо ниво, включително в кулоарите на Общото събрание на ООН следващата седмица.

Според отбранителния пакт Австралия ще получи технологии за построяването на подводници с ядрени реактори. Споразумението е опит трите страни да се противопоставят на влиянието на Китай. То разгневи обаче и Франция, защото доведе до отмяната на сделката между Париж и Канбера.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна