Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски експерти препоръчаха трета доза ваксина, но само за над 65-годишните

Ваксинация във Вашингтон, 18 май 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Експерти от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в Съединените щати гласуваха единодушно да се препоръча на Агенцията да разреши поставянето на трета доза ваксина на "Пфайзер - Бионтех" срещу Covid-19, но само за хора над 65-годишна възраст и за тези с тежки заболявания.

Консултативният комитет на Агенцията препоръчва третата доза да бъде направена най-малко шест месеца след втората. 

Препоръката за трета доза предимно за възрастните е далеч по-различна от това, което компаниите и администрацията на Байдън търсят. Те очакват одобрение за нова доза  на всеки от 16 години нагоре, но много от членове на комисията заявяват, че още не могат да бъдат сигурни дали ползите надвишават рисковете за по-младите. Експерите смятат, че до момента липсват стабилни данни за безопасност.

"Днес беше важна стъпка напред в предоставянето на по-добра защита на американците от COVID-19", заяви говорителят на Белия дом Кевин Муньос в изявление. "Ние сме готови да предоставим третите дози на американците, след като процесът приключи в края на следващата седмица.”

Американската агенция по храните и лекарствата, която контролира коронавирусните ваксини посочва, че окончателното решение може да обхваща и хора от рискови професии като лекари, учители и други, но решението ще стане известно до няколко дни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!