Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Чернева: ЕС вече няма "отбранителните мускули"

Крайно време е европейците да имат собствен собствен фокус за това как изглежда светът след Америка

Весела Чернева
Снимка: БГНЕС

В годишната си реч пред евродепутатите председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен искаше да внуши, че макар Европейския съюз да има мнение за себе си като за една глобална сила, неговите амбиции не са толкова големи“, посочи в интервю за БНР заместник-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева.

Урсула фон дер Лайен не повтори заявката си за геополитическа мисия, тази формулировка липсваше от речта. Изглежда, че и в Брюксел вече е наясно, че начинът, по който досега се имитираше правене на обща европейска политика, вече не е достатъчно убедителен.

ЕС няма вече "отбранителните мускули" – тя не случайно говори за обща отбранителна политика, но няма и политическата воля и амбиция да играе значителна роля на световната сцена, особено в един сложен вече свят. Свят, в който вече не е много ясно кой е съюзник, кой е не е...", посочи още в "Събота 150" Весела Чернева.

По думите ѝ не е ясно дали все още можем да говорим за Запада. Защото това беше голямата заявка на Байдън, че той ще възстанови Запада като идейно и военно сътрудничество, като общо идейно пространство:

"В момента това изглежда само добре звучащо риторична форма. Видяхме, че изтеглянето от Афганистан не беше съгласувано със съюзниците в НАТО. Както и голямата отбранителна сделка за строеж на подводници с ядрен капацитет, които трябваше да бъдат строени от Франция. Отбранителното споразумение между Съединентите щати, Великобритания и Австралия също показва, че интересите на Европа не са част от американската калкулация.

Мисля, че вече е крайно време европейците да си дадат сметка, че наистина трябва да имат собствен капацитет, собствен фокус за това как изглежда светът след Америка, че Западът е все повече условно понятие. Каква външна политика да водят европейците, защото изглежда интересите на Европа не са част от американската калкулация", поясни Чернева.

Covid кризата задълбочи у младите европейци още повече чувството, че гласът им няма тежест и мнението им се пренебрегва в ЕС. Това сочат резултатите от допитване на Европейския съвет за външна политика, посочи още Весела Чернева.


Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна