Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лява и дясна опозиция в Унгария се обединява срещу Виктор Орбан

Роберт Ласло: На анти-Орбан-партиите няма да им е лесно да работят заедно в парламента

Виктор Орбан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Безпрецедентен политически процес започва днес в Унгария - за първи път в страната се провеждат първични избори преди парламентарния вот през април следващата година. Те трябва да определят общ кандидат на опозицията за министър-председател. Шест опозиционни формации обединиха сили в опит да прекратят 11-годишната хегемония на премиера Виктор Орбан и неговата партия Фидес.

Начинанието им беше вдъхновено от успеха на Гергей Карачон, който успя да спечели кметския пост в Будапеща, след като зад него застана обединената опозиция. Той е от зелената партия "Диалог за Унгария" и участва сега в надпреварата, както и Петер Якаб - председател на Йобик, известна в миналото като крайнодясна партия. За лидер на опозицията се кандидатира и Клара Добрев - заместник-председател на Европейския парламент от Демократичната коалиция. За премиерския пост се борят още бивш министър на образованието на Орбан - Йожеф Палинкаш, Петер Марки-Зай от движението "Унгария за всички", председателят на партия "Моментум" - Андраш Фекете-Дьор.

Голямата битка е между Клара Добрев, която още носи негативи в родината си като съпруга на бившия премиер Ференц Дюрчани, кметът на Будапеща Гергей Карачон и лидерът на Йобик.

Приема ли Фидес и Виктор Орбан обединената опозиция като реална заплаха, защо проправителствени медии в Унгария първо заговориха за излизане от Европейския съюз и бързо обърнаха посоката на реториката към про-европейска, и може ли толкова разноцветна палитра от партии да намери общ кандидат, който да пребори машината за печелене на избори - Фидес? Отговорите дава за "Събота 150" Роберт Ласло - изборен експерт от Political Capital в Будапеща.

За първи път в унгарската история се провеждат първични избори за обединен кандидат за министър-председател на опозиционните партии. Нека първо да обясним как работят те?

"Не се избира само кандидат за министър-председател, а и 106-те кандидат-депутати, които ще бъдат избирани на мажоритарен принцип. Но, да, най-важната част от първичните избори е кандидатът за премиер. Той ще бъде избиран на два тура в първичния вот - първият от 18 до 26 септември, а вторият - между 4-ти и 10-ти октомври. Това означава, че на първия тур избирателите имат 9 дни да гласуват, а на втория имат 6 дни.

Шест опозиционни партии се опитват да намерят възможно най-добрия кандидат, който може да бъде предизвикателство за Виктор Орбан на парламентарните избори през следващата година. Имаме 5-ма кандидати, които принадлежат към една от тези партии. Избирателите мога да избират между тях и само трима ще отидат на втори тур. Който събере там най-много гласове, ще бъде кандидат на обединената опозиция", каза пред БНР Роберт Ласло - изборен експерт от Political Capital в Будапеща.


Петима кандидати за премиер, шест партии, които идват и от левия и от десния политически спектър. Има ли кандидат, който може да обедини привържениците на толкова различни гласоподаватели и наистина да се опълчи на Виктор Орбан? Вече се проведе първият телевизионен дебат?


"Да, това е големият въпрос - можем ли да намерим кандидат, който да обедини всички тези гласоподаватели. Според проучванията, след 11 години управление на Виктор Орбан, повечето опозиционни гласоподаватели избират между него и който и да е друг. За тях не е важен кой е човекът и към коя партия принадлежи в момента.

Предполагам, че не партийната принадлежност е важна в случая, а личната харизма на кандидата. Кой е този човек, който да накара хората да повярват, че може да е лидер, да ги накара да повярват, че наистина има шанс да бие Виктор Орбан на изборите през април - това е решаващият фактор."Само общ кандидат може да се изправи срещу Виктор Орбан, но неговата партия Фидес държи всички инструменти за успешна кампания - потокът на пари, медиите. Как точно този общ кандидат може да застраши преизбирането на настоящия премиер?


"Това е голямото предизвикателство. След 11 години - медиите, финансовите ресурси - управляващата партия има хиляди пъти повече ресурс от опозицията. Играта не е честна, но все пак не може да кажем, че Виктор Орбан е непобедим и не може да кажем, че изборите не са свободни. Както е посочено в докладите на ОССЕ от вотовете през 2014-та и 2018-та - изборите в Унгария са свободни, но не са честни.

Да, конкуренцията не е честна, но опозицията все пак може да победи. Малко предимство обаче няма да е достатъчно за мнозинство в парламента. Трябва да има поне 3-4 процента преднина за да получат мнозинство. Това е така заради смесената избирателна система, избора на мажоритарен принцип, заради вота на унгарците зад граница. Виктор Орбан има 90 процента подкрепа сред унгарците зад граница, а това означава поне един, ако не и два или три мандата повече за Фидес.

В избирателната система има много фактори, които я правят нечестна. Но нищо още не е решено и за първи път има надпревара. Ако се върнем към 2010-та, 2014-та и 2018-та - тогава беше 100 процента сигурно, че Фидес ще спечели. За първи път от 16 години имаме изборна надпревара."

Как Фидес приема това предизвикателство - смята ли го за заплаха въобще?

ЕПА/БГНЕС
"Фидес искаше да избегне именно такава ситуация. Точно затова и през 2011-та беше създадена тази смесена избирателна система - 106 от общо 199 депутати се избират на мажоритарен принцип, а 93-ма се излъчват от партийни листи, на пропорционален принцип. Целта беше да се избегне създаването на обединена опозиция. Стратегията беше Фидес да бъде в център-дясно на политическия живот и да имат две по-малки опозиционни сили - едната в ляво, а другата в дясно.

В дясно беше крайнодясната Йобик, а в ляво - Социалистическата партия. Безумно беше да се фантазира, че ще дойде време, когато тези две партии, тези два политически лагера ще намерят начин да си сътрудничат.

Това се промени след изборите за Европейски парламент през 2019-та година. Йобик вече не е крайнодясна партия, Фидес е по-скоро крайнодясна партия. Дясноцентристката Йобик се превърна в потенциален партньор за левите и лявоцентристките партии.

Фидес не успя да избегне това развитие и сега знаят, че обединената опозиция е реална заплаха за тяхното управление и за първи път партията може да изгуби изборите. Уверявам ви, че ще направят всичко по силите си да отслабят опозицията и вече виждаме, че оспорваната предизборна кампания вече започна и тя няма да спре до деня на вота през април догодина.


Противопоставянето между Виктор Орбан и Брюксел - британският историк Тимът Гартън Аш заяви, че Виктор Орбан получава баницата и я яде. Но Европейската комисия отказа да одобри Националния план за възстановяване и устойчивост на Унгария заради борбата с корупцията. Как ще се отрази на Виктор Орбан ако секнат европейските средства за Унгария?


"Този антиевропейски подход на Виктор Орбан не е подкрепян в действителност, дори от собствените му привърженици. Може да се каже, че Европейският съюз все още е много популярен в Унгария. Ако зададете въпроса дали унгарците искат да останат в Евросъюза или да напуснат - огромно мнозинство ще отговори, че иска да е част от блока.


Този подход не сработи. Виктор Орбан направи всичко по силите си, за да направи Изтокът популярен и виждаме, че Русия и Китай се радват на малко нараснала подкрепа в сравнение с преди, но Европейският съюз остава много по-привлекателен за унгарските гласоподаватели."

Виктор Орбан
Защо тогава беше повдигнат въпросът за Укзит/Хукзит - за излизане на Унгария от Европейския съюз? Темата беше повдигната от публикувана статия в проправителствения вестник „Модяр Немзет”, в превод: „унгарска нация”?


"Това беше провал. Предполагам, че през последните години имаше опит да се промени мисленето в тази посока и накрая се опитаха да говорят открито по този въпрос.

Ако съдим по промяната, която настъпи след публикуването на тази статия - може да се каже, че този опит не беше успешен. Миналият уикенд имаше голямо партийно събитие на Фидес, повечето партийни членове коментираха европейски теми в позитивна светлина. Предполагам, че дори собствените им избиратели не са реагирали положително на тези антиевропейски послания и Фидес промени реториката си."


Изборите са през април, има още много време до датата на вота. И ако тези шест опозиционни партии наистина успеят да постигнат изборен успех, предстои им тежка работа, особено с всички закони от последното десетилетие, за чието приемане в парламента беше необходимо абсолютно мнозинство. Ще могат ли да работят и в парламента заедно тези толкова различни партии от сегашната опозиция?

Това е най-голямото предизвикателство за опозиционните партии. В предизборната кампания е лесно да се фокусират върху общата цел и да избягват чувствителни теми, които биха ги разделили.

Но когато говорим за общо управление - би било голямо предизвикателство да работят заедно. През 2010-та пет опозиционни партии спечелиха вота в съседна Словакия - правителството на Ивета Радичова беше на власт едва година и половина, а опозиционните партии, които станаха управляващи, се изпокараха. Тогава Роберт Фицо се върна по-силен от всякога.

Това е много реалистичен сценарий и за Унгария. Виктор Орбан може и да изгуби изборите през 2022-ра, но тази много цветиста коалиция от шест партии трудно може да изкара заедно 4-годишен мандат. Това ще е най-голямото им предизвикателство и ще трябва да търсят начин да управляват по-ефективно от словашката опозиция през 2010-2011 година."


А за да донесат истинска промяна след Виктор Орбан няма ли да е необходима и промяна в Конституцията?

"Да, но без две трети мнозинство не могат да направят промяна, а не може и да става дума, че опозицията ще спечели две-трети от депутатските места".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.