Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С увлекателни пътеписи Иво Георгиев ни пренася в мистични места в родопите

Снимка: Красимир Мартинов, БНР


Книгата "Мистичните Родопи" съдържа увлекателни пътеписи, илюстрирани с красиви снимки. Авторът Иво Георгиев  е нарекъл текстовете Родописи от душата на планината.

"Най-често описвам мегалити, места с интересни пещери или скални гробища. Описвам защитени местности, в които могат да се наблюдават лешояди“.

Според него в книгата не са описани точни координати как да се стигне до местата, за които разказва.

В предаването "Хоризонт за вас“ той заяви, че едни от интересните места, които можем да посетим са в района на Странджево и Котлари

"Там има много скали с ниши така наречената Кован кая. Това е района на село Странжево и човек, който го влече планината може да посети интересни места".

Кован кая (в превод от местен турски диалект наименованието означава Пчелната скала) е праисторически култов комплекс, който в по-късните епохи е преизползван от древните траки, който се намира южно от село Долно Черковище в Източните Родопи.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.