Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ООН алармира: ИИ се превръща в заплаха за правата на човека

Мишел Бачелет - върховен комисар на ООН за правата на човека
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет призова тази седмица да бъде наложен мораториум върху определени системи за изкуствен интелект, например тези за лицево разпознаване. Бачелет настоя и да бъдат въведени мерки за защита на човешките права в този бурно развиващ се сектор.

Защо световната организация реши да предприеме толкова радикална стъпка?  Технологиите за изкуствен интелект може да имат отрицателни или дори катастрофални последици, ако се използват, без да се отчита достатъчно как те влияят на правата на човека, категорична е Бачелет.

В първия епизод от втория сезон на подкаста на Програма "Хоризонт" на БНР  "Черната кутия" чуйте Пеги Хикс, директор "Тематични каузи" в Службата на върховния комисар по правата на човека, която обяснява какви са рисковете при прилагането на системите с изкуствен интелект в практиката, които водят до искането за мораториум. 

Пеги Хикс е категорична, че е необходима незабавна и всеобхватна промяна в начина, по който се отнасяме към използването и развитието на изкуствения интелект. В противен случай известните досега вреди ще се засилят, и като интензитет, и като скорост на въздействие.

В доклада на върховния комисар е поставен акцент върху това колко много разчита изкуственият интелект на големите масиви от данни, в които много често информацията за индивидите се събира, разпространява и анализира по неясен начин. Загриженост предизвиква и употребата на интелигентните машинни решения от органите на реда като инструмент при изграждането на хипотези. При използването на неточни бази данни обаче може да се стигне до неправилно уличаване, да речем, в терористична дейност.


Всички епизоди на подкаста "Черната кутия" можете да чуете:


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР