Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шествия в защита на жертвите на тероризма в Испания

Снимка: abc.es

С шествия в различни испански градове роднини на жертвите на тероризма поискаха да се сложи край на дискусията около доживотната присъда на бившият член на терористичната групировка ЕТА Анри Парот и да се отдаде заслуженото на загиналите. Те бяха организирани като отговор на планирания тази събота тридесет и един километров поход с искане да се спазят човешките права на Парот и да бъде намалена присъдата му.

От съображения за сигурност организаторите на похода в подкрепа на Анри Парот решиха да го отменят, след като стана ясно, че крайнодясната партия Вокс е призовала поддръжниците си на антипоход.

Те дори поискаха да бъде забранен, но съдията от Националния съд Хосе Луис Калама отказа с аргумента, че няма доказателства, че на него ще се прославя тероризма. Въпреки това в десетки испански градове се проведоха протестни шествия с искане присъдата на Парот да не се намалява.

Анри Парот е бивш член на баската терористична организация ЕТА и е осъден на повече от 4000 години затвор за убийството на 39 души и участия в различни терористични атаки.

След като Европейския съд по правата на човека принуди испанските власти да пуснат на свобода Инес дел Рио, също член на ЕТА , осъдена на над 3800 години затвор, въпросът за присъдата на Анри Парот отново стана актуална.

Привържениците му искат да се отмени Закон 7/2003 за пълно спазване на присъдите, който засяга още 14 затворници от ЕТА.

Роднините на жертвите обаче считат, че трябва да се отдаде заслуженото на паметта на загиналите и да няма милост към терористите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!