Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режат профилактично клони на вековни чинари в Кюстендил

Профилактичното рязане на клони от чинарите в центъра на Кюстендил започна след експертиза.
Снимка: Кирил Фалин

120-годишните чинари до пл. „Велбъжд“ в Кюстендил се профилактират от нает от Общината екип арбористи, специалисти по определяне състоянието на дърветата.

Чинарите са в пространството на амфитеатър „Арката“, който се реновира.

Природозащитници и еколози сигнализират, че чинарите, високи до 20 метра, ще бъдат отрязани или брутално окастрени заради дейностите по реновирането на амфитеатър „Арката“. Опасенията им са неоснователни.

След направена експертиза клони от чинарите ще бъдат отрязани, част от листната им маса се отнема, но това няма да навреди на състоянието им, каза Максим Янев – ландшафтен архитект, експерт по дърветата, ръководител на екипа.

„Бяха проверени както външните белези на дърветата, така беше и сканирано вътрешното състояние на дървесината. Бяха отчетени изменения в стабилността, за съжаление. Дълго време не са претърпели резитби, които да насочат развитието им, така че към ден днешен ще се опитаме да коригираме някои от тези товари, които са разпределени. Манипулациите, които ще бъдат извършени в идните дни, ще имат за цел точно това нещо да го коригират“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!