Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спомен за Мара Маринова-Цибулка

Навършиха се 130 години от рождението на Мара Маринова-Цибулка - певица и изявен вокален педагог с голям принос към нашето вокално изпълнителско изкуство. Достатъчно е да се споменат имената на няколко нейни ученици с международна кариера: Тодор Мазаров, Любомир Вишегонов, Катя Попова, Нуни Нанев, Надя Ковачева, за да бъдат оценени нейните заслуги към нашата култура.

За близо 30-годишната си дейност като преподавател тя подготви много певци - солисти на нашите оперни театри, а възпита и изявени вокални педагози като Веселина Зафирова, Льоли Даскалова и др.

Мара Маринова-Цибулка е родена на 14 септември 1891 г. в София. На 24 е, когато, след гиназиалното си образование, завършва и Музикалното училище като ученичка на Ефимия Илкова, а през 1921 г. и Мюнхенската музикална академия в класа по пеене на Феликс фон Краус и класа по актьорско майсторство на Анна Милденбург. Акцент в обучението ѝ е немската музика - песните на Шуберт, Волф, Рихард Щраус, Пфицнер. Висшето си музикално образование довършва във Виена.

При завръщането си в България започва активна концертна певческа кариера. Фактически тя е една от първите български изпълнители на художествени песни, изнася стилни концерти в цялата страна, често и със съпруга си - известния виолончелист Иван Цибулка, и струнния квитет, в който той участва заедно с Ханс Кох, Боян Константинов, Ото Даубе, Йозеф Силаба. Мара Маринова Цибулка изнася и концерти в чужбина.

Работата ѝ като вокален педагог започва през 1921 г., а след 4 години става извънреден професор в Музикалната академия. През 1936 г. е вече редовен професор. Ппенсионира се през 1958 г. След това известно време преподава в Китай. Умира на 24 май 1977 г.

В Златния фонд на БНР е съхранено изказване на Мара Маринова-Цибулка за работата ѝ като педагог. Чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Подкасти от БНР