Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои официална церемония по повод честване на 40 години Международен ден на мира

Парк "Камбаните"
Снимка: БГНЕС

Официална церемония по повод честване на 40 години Международен ден на мира ще бъде отбелязана на 21 септември от 11 пред Паметника на незнайния войн в София. С проявата ще завърши Седмицата на мира, чиито домакин е българската столица. Сред организаторите на Седмицата са участниците в инициативата "Пробег на мира", учредена преди повече от 30 години от духовния учител Шри Чинмой като международна атлетическа щафета със запален факел - символ на всеобщия стремеж на човечеството към мир и разбирателство. Виолета Ангелова от инициативата "Пробег на мира"

"Обединихме се заедно с дружеството на ООН за България, с фондация "Докосни дъгата" и с Руския културно-информационен център и решихме да организираме редица инициативи в различни форми, които са посветени на мира. Ние от "Пробег на мира" вярваме, че е дошъл момента в историята на човечеството, когато може да вървим съзнателно и градивно напред. Започнахме още на 15-и септември с откриване на изложбата "Фонтан на изкуството". Посетихме няколко училища, говорихме с деца на тема мир. Посетихме няколко дръвчета, които са посветени на мира".

Днес в 11.00 ч., в парк "Камбаните" започва церемонията по награждаване с титлата "Почетен факлоносец на мира", каза още  Виолета Ангелова:

"Ще наградим с почетната награда "Факлоносец на мира" едни много талантливи български спортисти, които прославиха България. Ще получат награди Ивет Горанова, Станимира Петрова, Ивайло Иванов и Христо Христов.  Една прекрасна церемония в парк "Камбаните".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени