Eмисия новини
от 06.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

БТС постави над 20 табели за маркировка на основните пътеки в Люлин планина

Люлин планина
Снимка: БГНЕС

Над 20 табели по стандарта на Българския туристически съюз и европейските стандарти за маркировка бяха поставени по всички основни пътеки в Люлин планина от Български туристически съюз, Туристическо дружество " Боерица" и Университетски аварийно-спасителен отряд. Работата продължава и днес.

Работна група подготвя цялостна стратегия за развитието на Люлин планина и регулиране на пътеките за пешеходци, велосипедисти и кросови мотори от гледна точка на безопасността и за да не се влиза в конфликти между този вид посетители.

Набелязани са и всички точки, на които трябва да бъде обновена туристическата маркировка, както и стъпките за следващите акции инж. Васил Николов - член на управителния съвет на Български туристически съюз, заяви:

"Ще започнем едно по едно да урегулираме всичките изходни пунктове към планината и да има едни урегулирани трасета, където всеки да си знае мястото, къде е най-подходящо той да минава, така че да не пречи на останалите туристи в планината. Изчистихме една пътека до връх Дупевица, който е първенецът на Люлин планина, обновената хижа "Бонсови поляни" до връх Дупевица".

През днешния ден се предвижда се смяната на един изгнил и опасен мост в местност Пазарището на Витоша на Кукузелската пътека. Тя свързва с. Владая с местността „Офелиите“ и местност „Боерица“. Част е и от маршрута на състезанието "По стъпките на Алеко с приятел" - най-голямото планинско отборно бягане в България, с над 500 участници, което ще се състои на 2 октомври.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.