Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В РИК - Силистра отново не се разбраха за ръководните длъжности

Провелите се днес политически консултации в РИК - Силистра определиха състава й, но нейният председател ще бъде избран от ЦИК.

Съгласно съотношението между политическите сили по броя на мандатите на парламентарните групи в 46-ото НС към 2 септември 2021 г., разпределението в РИК Силистра е следното: право на по трима членове имат ПП „Има такъв народ“ и Коалиция „ГЕРБ-СДС“, на по двама - Коалиция „БСП за България“, Коалиция „ДБ-Обединение“ и ПП „ДПС“, с един представител е Коалиция „Изправи се! Мутри вън“, каквото е наименованието на коалицията спрямо регистрацията й в НС при неговото формиране.

Партия „Има такъв народ“ предлага имената на трима души за изпълване на необходимата квота, като идеята е един от тях в лицето на Теодора Тодорова да бъде председател на РИК.

Коалиция „ГЕРБ-СДС“ също предлага трима души, колкото са необходими според разпределението, като за председател - Мариана Чобанова.

Две от партиите - Коалиция „БСП за България“ и Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ освен, че представят имена по изискуемите две предложения за всяко от тях, искат да имат заместници на председателя - съответно Галина Павлова и Даниела Стоянова.

Единствено Коалиция „ДБ-Обединение“ е без претенции за участие на двамата си човека в разпределението на ръководните места.

От „ДПС“ пък единия от двамата им членове Илхан Ахмед да стане секретар на Районната избирателна комисия.

Въпреки дискусията и защитата на кандидатурите за председател - не е постигнато разбирателство и отново това ще бъде направено с решение на ЦИК.

Кратка справка за встъпителния състав на РИК показва, че пет от предложенията за нейни членове са на юристи.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.