Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Сливен не се разбраха за зам.-председателите на РИК

Снимка: БНР

Парламентарно представените партии в Сливен не се споразумяха за цялостен състав на РИК. За две зам.-председателски места бяха предложени три кандидатури – Росица Тодорова от ГЕРБ-СДС, Мария Чомпова от БСП и Пепа Митева от „Демократична България – Обединение“. Кандидатурите на Тодорова и Митева станаха обект на спор, който трябва да бъде разрешен от ЦИК. За председател с пълно съгласие бе избрана Елизабет Кендерян от ИТН, а секретар е Севда Османова от ДПС.

Димитър Митев от ГЕРБ коментира, че не може да разбере действията на ДБ, които подкрепиха лява кандидатура, а не дясна:

"Нашата кандидатура беше подкрепена от най-големите партии – „Има такъв народ“ и Движението за права и свободи, така, че резонно е нашия кандидат да бъде заместник-председател, но все пак ЦИК е тази, която ще реши".  

Стефан Пасков от „Изправи се! Ние идваме!, се обяви против Тодорова, защото като бивш председател на РИК е преустановила незаконно според него гласуването на 11 юли за кратко заради проблемс изборните машини: 

"Не можем да правим компромиси с нещо, което се е провалило или нещо, което не е дало някакъв резултат позитивен за гражданите".  

Областният управител Минчо Афузов обяви, че макар и да не постигнаха окончателно споразумение, не очаква проблеми в работата на РИК:

"Така че по отношение на заместниците няма да е толкова тежка ситуацията и няма да има конфликти".  

Протоколът от консултациите ще бъде внесен утре в ЦИК. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна